Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că bursa a intrat într-o perioadă de consolidare

Brokerii spun că bursa a intrat într-o perioadă de...

Autor: Stefan Musgociu

26.08.2013, 19:50 416

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,3%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, operaţiunile abia depăşind 17 milioane lei, iar brokerii spun că această evoluţie este specifică unei perioade de consolidare.

„Aşa cum ne aşteptam, luna august a fost uşor diferită faţă de anii pre­cedenţi. Evoluţia de la începutul lunii a venit pe volume de tran­zac­ţionare importante şi este nor­mal ca după o astfel de perioadă să ne aştep­tăm la o conso­li­dare. Mă aştept ca volu­mele să crească din nou în săptămânile urmă­toa­re, odată cu întoarcerea inves­titorilor din va­can­ţă“, a declarat Ale­xan­dru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şe­din­ţa în scădere cu 0,49%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prietatea (FP), a coborât cu 0,56%.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la intenţia SIF Moldova de a prelua 49,96% din acţiunile SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Astfel, SIF Moldova ar urma să împartă cu SIF Banat-Crişana controlul indirect asupra SIF Muntenia. Titlurile SIF Moldova au încheiat şedinţa în scădere cu 0,72%, iar ac­ţiunile SIF Muntenia şi SIF Banat-Cri­şana au coborât cu 0,14% şi, respectiv, cu 1,29%.

„Momentan, nu văd o anumită reacţie la anunţul conform căruia SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova vor prelua administratorul SIF Muntenia. Datele generale erau cunoscute de mult, iar faptul că SIF Moldova preia un pachet minoritar nu schimbă foarte mult datele problemei“, a mai spus Păşălan.

Aproape trei sferturi din rulajul pieţei au fost asigurate de operaţiuni cu titlurile Fondului Pro­prie­tatea (6,1 milioane de lei) şi deal-uri cu acţiuni BRD (3,5 milioane de lei) şi Banca Transilvania (1,4 mi­lioane de lei).

Acţiunile Fondului Pro­­prietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,07%, la 0,7025 lei, con­ti­nuând con­solidarea în jurul pra­gului psihologic de 0,7 lei.

Pe piaţa principală, titlurile BRD au coborât cu 0,9%, la 8,85 lei, iar ac­ţiunile Băncii Transil­va­nia au scăzut cu 0,97%, la 1,425 lei. Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avansat cu 0,86%, la 24,5 lei, pe un rulaj de aproape 312.000 de lei.

În cursul şedinţei de joi, preţul a urcat în cadrul unor tran­sfe­ruri până la 24,6 lei, atingând astfel cel mai ridicat nivel din 20 iunie 2012.

Acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP) au consemnat cea mai mare creştere din piaţă, de 6,49%, pe un rulaj de aproape 20.000 de lei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.08.2013