Burse - Fonduri mutuale

Guvernul se va finanţa mai des de la investitori prin emisiunile Fidelis: de la 4 ori la 6 ori pe an. Alin Andrieş, Ministerul Finanţelor: Următoarele Fidelis, în august, octombrie şi decembrie

Guvernul se va finanţa mai des de la investitori prin...

Autor: Liviu Popescu

04.07.2024, 10:34 838

Emisiunile de titluri de stat Fidelis, prin care Guvernul României vinde titluri de stat micilor investitori la dobânzi neimpozabile şi de multe ori mai atractive decât ofertele bancare, vor avea o frecvenţă mai mare pe parcursul unui an întrucât, după cum spun autorităţile, cererea este în creştere. Astfel, Executivul se va finanţa mai des de la populaţie prin Fidelis, prin 6 emisiuni pe an, faţă de 4 cât era recent.

“Având în vedere reuşitele, frecvenţa emisiunilor Fidelis va creşte de la 4 la 6 pe an astfel că următoarea va fi în august, urmată de octombrie şi decembrie”, a spus Alin Andrieş, secretar de stat Ministerul Finanţelor. “Peste 1.388 de subscrieri cu 237 mil. lei din partea donatorilor ceea ce duce suma totală subscrisă de donatori pe parcursul a 7 ediţii la 1,2 mld. lei”.

Din 18 iunie şi până pe 28 iunie, deci pe parcursul a opt zile de subscriere de titluri de stat Fidelis, micii investitori au mobilizat 943 mil. lei şi 245 mil. euro pe care le-au alocat în cea mai recentă finanţare prin care statul român apelează la populaţie pentru a acoperi deficitul bugetar. Cumulat, subscrierile sunt de 2,17 mld. lei, cu o treime mai puţin faţă de ediţia record din primăvară. Prin aceste finanţări, MFP îşi diversifică sursele de finanţare. Prima emisiune Fidelis din 2024 a debutat în martie la Bursa de Valori.

“Pe lângă faptul că am reuşit să atragem sume importante de la investitorii persoane fizice, acest program are un efect secundar asupra Bursei de Valori prin creşterea numărului de participanţi şi investitori”.

În schimbul acestor resurse financiare, disponibile prin Fidelis doar investitorilor de retail, Ministerul Finanţelor îi remunerează pe aceştia cu dobânzi de până la 7% în lei şi 5% în euro pentru instru¬mente cu venit fix neimpozabile. Au fost înregistrate circa 14.600 de ordine, adică cel puţin 14.600 de investitori au subscris în această emisiune Fidelis.

Aceasta a fost a 17-a emisiune de titluri de stat Fidelis. Din vara lui 2020 încoace, de pe vremea de când Florian Cîţu era premier, statul român a atras circa 30 mld. lei de la micii investitori. Toate emisiunile Fidelis au ajuns la Bursa de Valori.