Burse - Fonduri mutuale

FP se desprinde de pluton şi marchează noi maxime

FP se desprinde de pluton şi marchează noi maxime

Autor: Stefan Musgociu

12.08.2013, 19:30 274

Bursa a crescut cu 0,31% în şedinţa de luni, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric în ultima oră de tranzacţionare şi s-au apropiat de pragul psihologic de 0,7 lei, evoluţia deter­minându-i pe investitori să fie mult mai activi la tranzacţionare decât în precedentele cinci ore.

„Se pare că piaţa locală s-a corelat cu pieţele externe şi s-a molipsit de la evoluţia acestora, prilej cu care in­vestitorii au avut posi­bilitatea de a marca o parte din profiturile înre­gistrate în şedinţele pre­cedente“, a declarat direc­torul de operaţiuni al firmei de brokeraj Est­in­vest, Marcel Mur­goci.

La închiderea pieţei prin­cipale, indicele BET, al celor mai lichi­de zece acţiuni, era în creştere cu 0,2%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,42% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în stagnare. Acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu 0,43% - 1,44%, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 2,21%.

După ce vineri au scăzut uşor, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au întors încă din primele minute spre maximul istoric atins de mai multe ori joi şi vineri. Cu puţin înaintea orei 16:00, preţul acţiunilor a depăşit recordul de 0,691 lei şi a urcat până la un nou maxim istoric, de 0,697 lei. La finalul şedinţei, titlurile Fon­dului Proprietatea erau cotate la 0,695 lei, preţ cu 2,21% peste şedinţa an­terioară şi cu 0,58% peste prece­dentul record.

„Preţul acţiunilor emise de Fondul Proprietatea a înregistrat o evoluţie stabilă, semn că investitorii au căpătat şi mai multă încredere în emitent şi viitoarea sa evoluţie economică. Şi programul de răscumpărare a propriilor acţiuni contribuie la o evoluţie pozitivă a preţului acţiunilor“, a afirmat bro­kerul.

Acţiunile Fondului Pro­prietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 11,2 milioane lei, sumă din care peste 7 milioane lei reprezintă operaţiunile realizate în ultima oră de transfer.

Indicele extins BET-XT a încheiat ziua în stagnare, iar indicele extins BET-BK a fost în scădere cu 0,25%.

Indicele BET-XT re­flectă evoluţia pri­melor 25 de acţiuni ro­mâneşti în funcţie de li­chiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Pro­prietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 21,5 milioane lei (4,8 mi­lioane euro), valoare cu 25% sub lichiditatea şedinţei anterioare, de 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (11,2 milioane lei) şi Erste (2,3 milioane lei) au fost cele mai lichide din piaţă şi au asigurat aproape două treimi din rulajul pieţei.