Burse - Fonduri mutuale

Raport Saxo Bank pentru T3/2024: Energie şi cereale mai scumpe. Acţiunile europene vor fi evaluate mai sus în comparaţie cu alte pieţe

Raport Saxo Bank pentru T3/2024: Energie şi cereale mai...

Autor: Tibi Oprea

03.07.2024, 18:16 332

Pe măsură ce creşterea economică rămâne robustă, determinată de sectoare precum apărarea, inteligenţa artificială şi producţia de medicamente pentru obezitate, echipa de strategie a Saxo avertizează asupra fragilităţii acestei „economii a castelelor de nisip” în perspectiva trimestrială pentru T3.

Deşi perspectiva analiştilor pe termen scurt este neutră, această perspectivă explorează ameninţările care stau la baza cheltuielilor fiscale nesustenabile ale SUA, riscurile geopolitice şi tendinţele demografice care ar putea destabiliza impulsul economic actual pe termen lung.

În nota sa macro, „Economia castelelor de nisip”, Peter Garnry, şeful strategiei pe investiţii la Saxo, subliniază natura precară a creşterii noastre economice actuale. „Creşterea economică va rămâne stabilă, dar pe drum, mai mulţi factori ne pot distruge economia, precum castelele de nisip”, afirmă el.

Garnry explorează conceptul de „economie cu două benzi”, în care sectoarele înfloritoare contrastează cu cele aflate în dificultate. Această disparitate complică politica monetară, deoarece sprijinirea sectoarelor mai slabe ar putea prelungi inflaţia, crescând costurile economice.

Inflaţia rămâne constant ridicată, determinând prudenţă din partea Fed şi amânând reducerea ratelor dobânzilor până când se observă o încetinire semnificativă a economiei.

Principalele poziţionări strategice ale Saxo pe T3/2024

Venituri fixe: Ce trebuie făcut până când inflaţia se stabilizează

Întrucât randamentele obligaţiunilor suverane americane şi europene sunt de aşteptat să rămână limitate în al treilea trimestru, perspectivele incerte ale inflaţiei persistă, în ciuda politicilor monetare mai puţin agresive.

Acest lucru este evidenţiat de şefa strategiei pentru venituri fixe al Saxo, Althea Spinozzi, care afirmă în perspectiva sa că „se aşteaptă ca randamentele trezoreriei americane să rămână ridicate până când tendinţele inflaţiei revin decisiv spre ţinta de 2%”. În schimb, rata inflaţiei în Europa a scăzut sub cea a SUA, permiţând BCE să adopte politici monetare mai puţin restrictive.

Spinozzi observă, de asemenea, că divergenţa dintre dobânzile din SUA şi cele europene „va menţine volatilitatea obligaţiunilor ridicată, determinându-ne să supraponderăm creditele de înaltă calitate şi durata pe termen scurt”.

Obligaţiunile corporative cu grad de investiţie sunt „probabil să rămână superior licitate, deoarece direcţia inflaţiei rămâne incertă”. Se aşteaptă, de asemenea, că obligaţiunile cu randament ridicat, care acţionează ca o acoperire împotriva inflaţiei, vor rămâne susţinute, în ciuda spread-urilor strânse.

„În acest mediu, este logic să menţineţi o poziţie precaută şi să limitaţi expunerea pe durată lungă. Se recomandă focus pe calitate şi pe scadenţe de până la cinci ani, cu precauţie cu duratele mai lungi. Ratele pe termen lung rămân vulnerabile la tendinţele inflaţiei şi la potenţialele reveniri ale primei pe termen”, transmit reprezentanţii XTB.

Mărfuri: energia şi cerealele în atenţie pe măsură ce metalele îşi opresc creşterea

Cererea robustă şi provocările în producţie vor continua să susţină mărfurile „sus”. În timp ce sectorul metalelor, inclusiv aurul şi cuprul, ia un respiro după ce a atins niveluri record, energia şi cerealele sunt pregătite pentru creştere. În plus, Ole Hansen, şeful strategiei de mărfuri al Saxo, afirmă că ţiţeiul este „susţinut de preţul <liniei în nisip> a OPEC şi de cererea puternică de vară pentru mobilitate şi răcire”.

În pofida unui regres al energiei în al doilea trimestru din cauza primei de risc geopolitice dezumflate, metalele rămân puternice. Cu toate acestea, Ole Hansen notează că „metalele industriale necesită o redresare a cererii chineze pentru a justifica preţuri mai mari în această etapă”.

„Sectorul energetic anticipează o cerere robustă în al treilea trimestru din cauza nevoilor crescute de mobilitate şi răcire pe fondul valurilor de căldură sezoniere. Apropo de caniculă, sectorul cerealelor, care are aproape doi ani de pierderi din cauza unor factori precum vremea nefavorabilă, dă semne de redresare, parţial din cauza acoperirii scurte de către speculatori. Cu toate acestea, vremea mai aspră din sudul Braziliei până în Europa şi Rusia a stârnit îngrijorări cu privire la refacerea nivelurilor stocurilor”, scrie XTB.

Pe scurt, în timp ce metalele se consolidează, se aşteaptă ca sectoarele energetice şi agricole să fie motoarele cheie ale creşterii în trimestrul următor, susţinute de restrângerile producţiei OPEC şi de preocupările legate de aprovizionarea cu cereale determinate de vreme.

Acţiuni: Gata din nou de bule?

Pe măsură ce intrăm în al treilea trimestru al anului 2024, actuala creştere a pieţei arată semne care amintesc de 2021, determinată de dezvoltarea tehnologică speculativă, cripto, acţiuni meme şi evaluări ridicate ale acţiunilor din SUA, „care este mai mare decât am văzut în timpul bulei dot-com”, notează Peter Garnry, şeful strategiei de investiţii la Saxo. Concentrarea extremă a indicilor este evidentă, cele mai mari 10 acţiuni cuprinzând 35% din indicele S&P 500.

În ciuda exuberanţei de pe pieţele americane, strategii XTB rămân foarte rezervaţi pe acţiunile europene, deoarece cred „că acţiunile europene vor fi evaluate mai sus în comparaţie cu alte pieţe, pe baza reducerii ratei dobânzii BCE în iunie şi a unei redresări a creşterii în trimestrul al treilea”.

Din punct de vedere sectorial, suntem pozitivi în ceea ce priveşte energia, sănătatea, finanţele şi tehnologia informaţiei. Electrificarea transformă economia, creând oportunităţi în infrastructura reţelei electrice. Garnry reflectă că bazele puse deja în crearea unei pieţe europene de electricitate interconectate oferă Europei şansa de a câştiga cel mai mult, deoarece permite „un grad mai mare de stabilitate şi diversificare”.

Pe scurt, în timp ce piaţa din SUA poate părea ofertantă, acţiunile europene şi sectoarele legate de electrificare sunt domenii de urmărit.

FX: Monede cu risc de creştere faţă de investiţiile sigure

O tendinţă de scădere a USD s-ar putea extinde până în T3 dacă slăbiciunea economică a SUA se extinde, deşi evaluarea şi atractia de refugiu limitează dezavantajul. Monedele high-beta, cum ar fi AUD şi NZD, sunt bine poziţionate pentru a depăşi performanţa din cauza ciclurilor de relaxare a băncilor centrale întârziate şi a unei economii chineze care se stabilizează.

Cu toate acestea, Charu Chanana, şeful strategiei valutare la Saxo, menţionează că „valutele cu randament scăzut, cum ar fi JPY şi CHF, sunt susceptibile de a avea performanţe slabe într-o lume cu dolar bear din cauza tracţiunii negative”.

Privind doar yenul japonez, acesta s-ar putea confrunta cu riscuri ca tranzacţiile de transport să se reducă, pe măsură ce se apropie scăderile dobânzii Fed, deşi se aşteaptă că poziţia agresivă a Băncii Japoniei va fi scurtă.

Acţiunile din industria de transport pe pieţele emergente (EM) ar putea rămâne populare, dar este necesară o gestionare mai strictă a riscurilor pe măsură ce diferenţele de randament se reduc. De exemplu, „cu alegerile din Mexic, Africa de Sud şi India în afara drumului, MXN, ZAR şi INR ar putea rămâne monedele ţintă favorizate”. Cu toate acestea, incertitudinile post-electorale persistă.

Pe scurt, în timp ce USD se poate confrunta cu riscuri de scădere, valutele selective high-beta şi tranzacţiile tactice din transporturi în ţări emergente prezintă oportunităţi potenţiale în peisajul valutar în evoluţie.