Burse - Fonduri mutuale

Turbulenţele de pe pieţele externe s-au resimţit ieri şi pe bursa de la Bucureşti

Turbulenţele de pe pieţele externe s-au resimţit ieri...

Autor: Stefan Musgociu

23.05.2013, 20:49 610

Bursa de la Bucureşti a închis sesiunea de joi în scădere cu 0,19% (indicele BET-C), consemnând o corecţie mai mică decât cele afişate de bursele europene, iar tranzacţiile cu ac­ţiu­nile Erste Bank (EBS) şi Fondul Proprietatea (FP) au acoperit o treime din rulajul total.

Scăderile burselor europene au fost alimentate de datele despre evoluţia producţiei industriale a Chinei, care s-au adău­gat îngrijorărilor că Rezerva Federală (Fed) din SUA ar putea reduce achiziţiile de obligaţiuni ipotecare, în funcţie de dina­mica pieţei muncii, banca centrală ţintind un nivel al şoma­jului de 6,5%. De asemenea, bursa din Japonia a scăzut ieri cu 7%.

Ieri, la închiderea bursei de la Bucureşti, pieţele europene aveau scăderi de peste 2%, iar cele din SUA au deschis cu scăderi de până la 1%.

„Deşi îmbunătăţirea pieţei muncii în Statele Unite nu poate fi pusă la îndoială, nivelul şomajului la 7,6% este încă destul de departe de nivelul ţintit de FED. Economia ame­ri­cană mai are încă de recuperat în jur de un milion de locuri de muncă după recesiune şi în aceste condiţii credem că va mai dura până când s-ar mai diminua programul de achiziţii de active de către FED. Acest fapt, în corelaţie cu nivelul profi­tu­rilor companiilor, ne face să nu vedem o corecţie sub­stan­ţială a bursei americane în 2013. Paradoxul în pri­vinţa ştirilor care vor veni dinspre economia americană ar fi că eventuale veşti proaste, în special despre piaţa muncii, vor avea un impact pozitiv pentru bursa americană, pentru că ar oferi argumente FED să susţină programul de achiziţii de active“, a declarat Mihai Iulian Căruntu, şeful departa­men­tului de cercetare pieţe de capital al BCR.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut joi cu 0,44%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG aproape de nivelul de la închiderea de miercuri. Indicele sectorului energetic a fost susţinut de evoluţia acţiunilor OMV Petrom, care au urcat cu 0,79%, la 0,4229 lei. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,77%.

Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Pro­prie­tatea, a închis cu 0,81% mai jos faţă de sesiunea precedentă, iar indicele BET-BK, care include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile, FP şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS), a pierdut 0,7%.