Companii

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi despre e-TVA şi extinderea obligativităţii facturării electronice

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi...

Autor: Cristina Bellu

27.06.2024, 17:50 117

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR) a participat recent la discuţii cu ministrul finanţelor, Marcel Boloş, şi funcţionari din executivul ministerului, privind recentele modificări ale legislaţiei fiscale care vizează eTVA şi extinderea obligativităţii utilizării facturării electronice şi a raportării facturilor în scop fiscal pentru TVA.

Propunerile discutate de CECCAR în cadrul întâlnirii au vizat analiza oportunităţii de a extinde obligaţia utilizării e-factura şi raportării acesteia şi pentru tranzacţiile B2C cu termen de implementare 1 ianuarie 2025, în condiţiile în care CRD la nivel european, conform propunerii de directivă, vizează extinderea acestei obligaţii de e-facturare doar la tranzacţiile intracomunitare B2B şi doar pentru anumite tranzacţii B2C, termenul de implementare propus fiind 1 ianuarie 2028, respectiv 5 ani de la data lansării propunerii de directivă, decembrie 2022.

În plus, potrivit reprezentanţilor CECCAR trebuie analizată redundanţa raportării de date către autorităţile fiscale, având în vedere faptul că la nivel naţional există deja legislaţia care va obliga firmele, de la 1 ianuarie 2025, să realizeze raportarea SAF-T (Standard Audit File for Tax) - un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile fiabile de la organizaţii către autoritatea fiscală naţională. Toate acestea în condiţiile în care declaraţiile recapitulative în scop de TVA existente rămân în vigoare.

“Propunem să se proroge acest termen (1 iulie 2025) pentru a se verifica dacă datele obţinute din raportarea SAF-T nu ar fi suficiente pentru analizele efectuate de minister. Abia după această analiză să se decidă dacă este necesară extinderea la tranzacţiile B2C”.

O altă discuţie între reprezentanţii instituţiilor a vizat introducerea instrumentului de precompletare a declaraţiei de TVA şi impunerea obligaţiei justificării de către contribuabil, sub sancţiunea amenzii, a diferenţelor dintre decontul precompletat şi decontul depus, dacă acestea depăşesc un anumit cuantum.

În acest context, CECCAR propune să se abroge articolul prin care se stabileşte să cadă în sarcina contribuabilului, sub sancţiunea amenzii, întocmirea unei note justificative şi raportarea neconcordanţelor dintre decontul precompletat de TVA şi cel depus.

“Decontul precompletat de TVA să rămână un instrument de sprijin pentru contribuabil. Obligaţia de a justifica neconcordanţele să fie solicitată doar după ce acurateţea datelor din decontul precompletat este suficient de bună şi în urma unei analize de risc. Această procedură să se aplice după data de 1 iulie 2025. astfel, autoritatea fiscală va putea utiliza în analiza de risc datele din raportarea SAF-T”.

Alte propuneri ale CECCAR au vizat ca termenul de raportare în sistemul e-Factura să fie stabilit conform amendamentului propus de Parlamentul European la propunerea de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte normele în materie de TVA pentru era digitală, respectiv termenul de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării în sistemele de contabilitate, respectând-se celelalte termene fiscale.

“Această propunere are logică, având în vedere că, în realitate, firmele mici nu au resursa umană specializată pentru această activitate. În multe cazuri, această activitate este realizată de persoana care se ocupă şi de ţinerea contabilităţii: fie este angajat cu timp parţial, fie este externalizată către un prestator, iar evidenţa contabilă se ţine lunar, nu zilnic”.

Reprezentanţii CECCAR au propus şi stabilirea unui prag de semnificativitate al erorilor de la care să se aplice amenzi.

“O abordare precipitată riscă să submineze beneficiile teoretice ale e-facturării, transformând ceea ce ar trebui să fie un instrument de simplificare, într-o povară suplimentară. Întreprinderile mici şi mijlocii sunt deosebit de vulnerabile în faţa acestor schimbări abrupte, având resurse limitate pentru a face faţă cerinţelor adesea complexe şi costisitoare. În acest sens, considerăm că este momentul coagulării competenţelor tuturor părţilor interesate pentru a asigura un real succes al reformei raportării în scop de TVA”.