♦ Acest sector a fost printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, care a impus restricţii de mişcare şi care a închis temporar jucătorii din domeniu ♦ Criza sanitară, devenită şi criză economică, a dus şi la reducerea vânzărilor medii per unitate cu 25% faţă de acum patru ani.
În mediul urban din România există astăzi circa 4.750 de restaurante clasice, puţin peste 3.400 de restaurante de tip fast-food, 2.700 de baruri, aproape 1.700 de cafenele, 1.500 de cofetării şi alte 850 de „bodegi“, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă Market Place. Unu din 20 de localuri HoReCa amplasate în oraşele din ţară a tras obloanele în ultimii patru ani, iar pandemia a fost şi continuă să fie principalul motiv al „dispariţiei“.
Mai exact, închiderea temporară a industriei şi funcţionarea cu restricţii o vreme îndelungată în ultimii aproape doi ani a făcut ca unii jucători să închidă definitiv businessurile. Există alţii care şi în această perioadă dificilă au deschis localuri noi, fie restaurante, fie cafenele ori cofetării. Astfel, scăderea de 5% se referă la întregul univers şi ia în calcul atât închiderile, cât şi deschiderile din urban în perioada 2017-2021.