Eveniment

Alegeri în UK: Marea Britanie se îndreaptă spre una dintre cele mai mari înfrângeri din istorie a Conservatorilor lui Rishi Sunak, în timp ce partidul Laburist pare să meargă spre o victorie zdrobitoare, prima după mai bine de 27 de ani. Laburiştii au luat deja în vizor super-bogaţii şi au în plan să crească bugetul de stat prin taxe suplimentare pe averile mari

Alegeri în UK: Marea Britanie se îndreaptă spre una...

Autor: Ştefan Stan

04.07.2024, 13:29 299

Marea Britanie se va prezenta joi la urne, iar Sir Keir Starmer ar urma să câştige puterea în urma unei victorii istorice a laburiştilor, lăsând Partidul Conservator al lui Rishi Sunak în faţa uneia dintre cele mai mari înfrângeri din istoria sa.

O serie de sondaje de opinie au sugerat că Starmer este pe cale să obţină o majoritate în Camera Comunelor de peste 200 - depăşind majoritatea de 179 obţinută de Sir Tony Blair în 1997 - şi oferind Partidului Laburist prima sa victorie în alegerile generale din 2005.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 22:00 - deşi toţi cei care încă stau la coadă vor putea vota - moment în care va deveni clară amploarea înfrângerii aşteptate a lui Sunak. Sondajele sugerează că conservatorii ar putea obţine mai puţine locuri decât cele 156 pe care le-au câştigat în 1906, cel mai slab rezultat al lor.

"Astăzi, Marea Britanie poate începe un nou capitol", a declarat Starmer în timp ce ţara se pregătea să voteze. "O nouă eră de speranţă şi oportunitate după 14 ani de haos şi declin".

Chiar înainte de numărarea voturilor, aliatul ministerial apropiat al lui Sunak, Mel Stride, a declarat că alegerile vor fi "probabil marcate de cea mai mare majoritate copleşitoare a laburiştilor pe care această ţară a văzut-o vreodată".

Starmer a declarat anterior că a spus echipei sale să nu se complacă în victorie, dar a adăugat că laburiştii au făcut "o mulţime de pregătiri pentru guvernare".

"Deci, în timp ce nu am fost înainte de noi înşine, cu adevărat, ne-am pregătit din greu pe baza faptului că acest lucru trebuie să fie lovind terenul de funcţionare în prima zi, care este ceea ce intenţionăm să facem", a spus el.

Sunak a avertizat cu privire la pericolele de a oferi laburiştilor o "supermajoritate" într-o ultimă încercare de a-i convinge pe alegători să rămână alături de conservatori şi de a se asigura că partidul său ar putea oferi cel puţin o opoziţie eficientă.

Starea de disperare care domnea asupra campaniei conservatorilor - un catalog de şase săptămâni de erori şi daune autoprovocate - s-a intensificat în ajunul alegerilor, când publicaţia Sun a lui Rupert Murdoch i-a acordat sprijinul lui Starmer. "Conservatorii sunt epuizaţi", a declarat ziarul tabloid.

Situaţia a fost agravată de o serie de mega-sondaje MRP care sugerau că laburiştii vor câştiga cu o marjă fără precedent.