Politică

Iohannis: Paradoxal, faptul că nu suntem în Schengen ne-a avantajat în cazul valului de imigranţi

Iohannis: Paradoxal, faptul că nu suntem în Schengen...

Autor: Ştefan Pană

07.09.2015, 20:10 604

"La noi numărul de refugiaţi nu poate să crească decât dacă noi vrem să primim mai mulţi. România nu este membră Schengen, aşa că nimeni nu poate intra doar pentru că aşa doreşte. (...) La noi nu se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat la unii vecini, să ne trezim cu oameni în ţară, asta pot să exclud", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă se poate spune că a fost un avantaj faptul că România nu este membră Schengen, Iohannis a răspuns că, "în mod paradoxal", da.

"Faptul că România nu este membră Schengen de data asta a fost un avantaj pentru noi, că nimeni n-a putut intra în România printr-o filieră care nu a putut fi supravegheată", a precizat preşedintele.

Pe de altă parte, Iohannis a spus că subiectul Schengen se va afla pe agenda şedinţei CSAT, având în vedere evoluţiile din UE din perioada recentă, când lideri europeni au cerut o analiză a modului în care funcţionează mecanismele Schengen, în urma valului migraţionist.

"Este nevoie să fim foarte atenţi la aceste discuţii şi din acest motiv am inclus pe agenda CSAT şi o analiză a stadiului dosarului Schengen pentru România", a mai spus Iohannis.