ZF 24

Grupul de firme Paysera Bulgaria şi Paysera România, furnizor de servicii de plăţi şi transferuri de bani, se listează pe bursa de la Sofia. Daniel Turbatu, director general Paysera Romania: Se oferă posibilitatea – inclusiv celor din România – să devină acţionari direcţi ai unui grup de companii deja active şi cu ambiţii mari în zona Balcanilor

Grupul de firme Paysera Bulgaria şi Paysera România,...

Autor: Roxana Rosu

29.05.2024, 11:49 168

Grupul de firme Paysera Bulgaria şi Paysera România, unul dintre principalii jucători regionali pe piaţa pachetelor de cont multivalută, transferuri internaţionale şi procesare de plăţi online, anunţă listarea pe Bursa de Valori de la Sofia, pe 12 iunie, valoarea estimată a emisiunii de actiuni fiind de circa 1 milion euro.

Cele două firme deţin drepturile exclusive de reprezentare a Paysera Lituania printr-un parteneriat de tip franciză fintech.

Paysera Bulgaria JSC deţine 95% din capitalul social al Paysera România SRL.

„Atât sistemul bancar românesc, cât şi cel din Bulgaria, raportează, an de an, profituri record, iar acum se oferă posibilitatea – inclusiv celor din România – să devină acţionari direcţi ai unui grup de companii deja active şi cu ambiţii mari în zona Balcanilor. Suma strânsă de la investitori va fi utilizată pentru obţinerea unei licenţe locale, emisă fie de Banca Naţională a României, fie de Banca Naţională a Bulgariei, cât şi pentru promovarea pe scară largă şi educarea publicului cu privire la soluţia de procesare a plăţilor cont-la-cont prin tehnologia Open Banking“, a declarat Daniel Turbatu, director general şi acţionar al Paysera Romania.

Obiectivul principal al ofertei publice iniţiale a Paysera Bulgaria, derulată sub deviza „Utilizator şi Investitor“, este de a îndeplini cerinţele de capital pentru autorizarea companiei şi de a consolida şi extinde operaţiunile.

Potrivit datelor Paysera Bulgaria, emisiunea de acţiuni pe piaţa BEAM – echivalentul AERO al Bursei de Valori din Sofia – este preconizată să aibă loc pe 12 iunie şi va avea valoarea de 1,98 mil. BGN (1,01 mil.euro).

Numărul total de acţiuni oferite va fi de 163.000, la un preţ de 12,20 BGN (6,2 euro) per acţiune.

Valoarea estimată a grupului de firme Paysera Bulgaria si Paysera România înainte de listare este de 9,3 milioane BGN (4,7 mil.euro), iar post listare de 11,3 milioane BGN (5,7 mil.euro).

Compania s-a angajat să distribuie cel puţin 30% din profit.

La finalul anului 2023, Paysera Bulgaria şi Paysera România au anunţat un total de 38,1 milioane de euro fonduri deţinute de cei aproximativ 70.000 de clienţi, iar valoarea schimburilor valutare raportată a fost de 356 milioane euro.

Principalele servicii financiare oferite pentru clienţii persoane juridice din Bulgaria şi România sunt pachetele de cont multivalută cu IBAN individual în EURO, RON şi BGN, schimburi valutare, transferuri internaţionale, precum şi procesarea de plăţi online prin Open Banking.

Reţeaua Paysera este o platformă online globală activă în peste 180 de ţări, cu entităţi locale în Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, România, Albania, Kosovo, Ucraina şi Georgia. Valoarea totală a transferurilor realizate în 2023 a fost de de peste 9 miliarde de euro. În reţea erau înrolaţi anul trecut 1,4 milioane de clienţi persoane fizice şi 99.000 de companii. Compania lituaniană Paysera a fost înfiinţată in 2004. Din 2011 este reglementată de Banca Lituaniei, iar din 2012 deţine licenţa de instituţie emitentă de monedă electronică.