ZF 24

Opinie EY România : Seria de facilităţi acordate companiilor care deţin certificarea AEO se extinde şi pe aria RO e-Transport: AEO scutiţi de amenzi încă 6 luni

Opinie EY România : Seria de facilităţi acordate...
04.07.2024, 15:44 50

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de graţie pentru aplicarea de sancţiuni pentru neraportarea transporturilor internaţionale de bunuri în sistemul RO e-Transport.

Printr-o modificare de ultim moment, autorităţile au surprins mediul de afaceri prin extinderea perioadei de graţie cu încă 6 luni pentru companiile care deţin certificarea AEO (Operator Economic Autorizat). Facilitatea este aplicabilă doar pentru raportarea transporturilor internaţionale de bunuri, altele decât cele cu risc fiscal ridicat.

Mai precis, în cazul agenţilor economici obligaţi să deţină codul UIT şi care au statut de operator economic autorizat (AEO-C, AEO-S sau AEO-F), aplicarea de sancţiuni pentru neutilizarea sistemului RO e-Transport va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2025. Amenzile vor fi aplicate pentru faptele săvârşite şi constatate după această dată.

Astfel, se adaugă o nouă facilitate pentru companiile care au optat să obţină (şi să păstreze) certificarea AEO din timp, companii considerate ca fiind parteneri de încredere ai autorităţilor fiscale şi vamale pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Reamintim că lipsa codului UIT obţinut înainte de data începerii transportului pe teritoriul naţional sau declararea în RO e-Transport a unor cantităţi diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se sancţionează cu amendă şi cu confiscarea contravalorii bunurilor transportate şi nedeclarate ca măsură complementară. Aşadar, atenţie la termenele şi condiţiile impuse de legislaţie, întrucât „păsuirea” vine doar pentru companiile certificate AEO şi doar pentru încă 6 luni şi nu se aplică în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat.

Pe lângă seria de facilităţi noi acordate operatorilor AEO, reamintim şi posibilitatea ca aceştia să poată în continuare să deruleze procedura simplificată de vămuire la export. Mai precis, la începutul anului 2024, odată cu conformarea legislaţiei vamale naţionale cu cea europeană, autorizaţiile de vămuire la domiciliu la export au fost anulate, procedura nemaiputând fi efectuată de un număr mare de companii. Pentru a veni în sprijinul exportatorilor, Autoritatea Vamală Română a emis norme naţionale noi, în linie cu normele europene care permit societăţilor AEO să-şi desemneze locul de export şi să poată în continuare să desfăşoare proceduri simplificate de vămuire la export.

În concluzie, certificarea AEO se dovedeşte încă o dată foarte importantă în activitatea de zi cu zi a contribuabililor. La nivelul României, un număr de peste 300 de companii (importatori, exportatori, comisionari, societăţi de transport) deţin deja această certificare. Numărul este însă foarte mic în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană, unde cei care deţin certificarea AEO este semnificativ mai mare (de ex., Ungaria - 460, Italia – 1.688, Germania 6.328).

Obţinerea certificării presupune îndeplinirea unor criterii şi condiţii, precum solvabilitate financiară, proceduri interne bine definite, măsuri de securitate şi siguranţă a lanţului logistic de aprovizionare şi a locaţiilor fizice ale solicitantului, sistem contabil performant, personal dedicat cu experienţă de minim 3 ani în domeniul vamal, fără datorii faţă de bugetul de stat, monitorizare atentă.

Din experienţa echipei de specialişti a EY România, o astfel de certificare poate fi obţinută în mod normal într-un termen ce variază între 4 şi 6 luni de la data depunerii cererii către autoritatea vamală, cu condiţia ca informaţia şi documentaţia necesară să fie complete.

Autori: Mihai Petre, Director, Global Trade, EY România şi

Cosmin Dincă, Manager, Global Trade, EY România