ZF Transilvania

Aeroportul din Cluj a inaugurat extinderea terminalului de pasageri plecări, proiect de 412 mil. lei

Aeroportul din Cluj a inaugurat extinderea terminalului...

Autor: Laurentiu Cotu

05.06.2024, 16:36 300

Aeroportul Internaţional ’’Avram Iancu’’ Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a inuagurat extinderea terminalului de pasageri plecări, pe latura de nord, un proiect de 412 mil. lei (82,8 mil. euro), TVA inclus, implementat din fonduri europene, de la bugetul de stat şi fonduri proprii.

Proiectul a inclus extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 mp, realizarea fluxurilor pentru destinaţiile Schengen şi Non-Schengen, 3 noi fluxuri de securitate, dotate cu echipamente pentru controlul de securitate şi extinderea platformei de staţionare aeronave cu aproximativ 9.000 mp. 

Astfel, aeroportul din Cluj are 7 porţi de îmbarcare Schengen şi respectiv 4 porţi de îmbarcare Non-Schengen, iar odată cu finalizarea proiectului, capacitatea de procesare a terminalelor din aeroport creşte la 4,5 milioane de pasageri/an. Prin finalizarea acestui obiectiv, aeroportul internaţional Cluj beneficiază de cele mai mari spaţii din zonele Schengen şi Non-Schengen, clasându-se astfel pe primul loc în topul aeroporturilor regionale din România, cu o suprafaţă de aproximativ 12.000 mp, potrivit unui comunicat de presă transmis de aeroportul din Cluj-Napoca.

Lucrările au fost realizate de asocierea dintre companiile Bog’Art, deţinută de antreprenorul Raul Doicescu, UTI Construction and Facility Management (UTI CFM), divizia de construcţii a UTI Grup, fondat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu şi ACI Cluj, deţinută de mai mulţi antreprenori locali.

Proiectul pentru extinderea terminalului de pasageri plecări a avut în vedere şi energia verde, prin instalarea unor panouri fotovoltaice care au fost amplasate atât pe terasa terminalului, cât şi pe terasa uzinei electrice existente. Acest sistem de panouri fotovoltaice a fost creat pentru îmbunătăţirea eficienţei utilizeării energiei electrice, care are ca scop protectţia mediului prin utilizarea unor surse de energie nepoluante.

Aeroportul din Cluj-Napoca este unul dintre aeroporturile locale care au făcut investiţii constante în ultimii ani în dezvoltare. Anul trecut, aeroportul a finalizat o investiţie de 84 mil. lei (17 mil. euro- jumătate din fonduri europene) în dezvoltarea unei noi căi de rulare pentru avioane, paralelă cu pista. Mai mult, în 2022 a accesat două proiecte europene de 44 mil. lei pentru achiziţionarea de noi echipamente de siguranţă şi securitate, ce vor contribui la reducerea timpului de aşteptare la controlul de securitate.

Aeroportul in­ter­naţional ’’Avram Iancu’’ din Cluj-Napoca, al doi­lea cel mai mare aero­port din ţară şi poarta aeriană a Transilvaniei, a finalizat anul trecut cu un trafic de 3,24 milioa­ne de pasageri, în creşte­re cu 23% faţă de anul anterior şi de zece ori mai mare faţă de acum zece ani, potrivit datelor de la Asociaţia Aero­por­turilor şi calculelor ZF.