Bănci și Asigurări

Asigurările Casco s-au dublat în 10 ani, depăşind 3,5 mld. lei în 2023, cu dinamici mai accentuate în ultimii trei ani. Dacă următorii 5 ani piaţa Casco ar creşte în medie cu 7% pe an, în 2028 piaţa Casco ar fi de circa 5 mld. Lei

Asigurările Casco s-au dublat în 10 ani, depăşind 3,5...

Autor: Mircea Nica

11.06.2024, 17:30 75

♦ Asigurările Casco reprezintă aproape 28% din totalul asigurărilor auto, 23% din totalul asigurărilor generale şi aproape 20% din totalul întregii pieţe ♦ Comparativ cu RCA-ul, asigurările Casco au crescut mai ponderat, cu dinamici de peste 10% în 4 din ultimii 10 ani ♦ Piaţa RCA a crescut de peste 4 ori în ultimii 10 ani, până la 9,3 mld. lei, ajungând la peste 50% din susbcrierile totale ale întregii pieţe.

Piaţa asigurărilor Casco a ajuns la finalul anului trecut la un volum al primelor brute subscrise de peste 3,5 mld. lei, în creştere cu 16% faţă de anul anterior, acesta fiind cel mai mare ritm de creşere din ultimul deceniu, potrivit datelor colectate pe baza rapoartelor publicate de ASF.

De-a lungul ultimilor 10 ani, asigurările Casco au avut o evoluţie mai lentă, cu rit­muri de creştere mai mici faţă de asigură­rile RCA de exemplu, fără de care o asigu­rare Casco nu poate fi achiziţionată. În mod normal, asigurarea Casco este protec­ţia suplimentară cu multiple acoperiri pe care un şofer o poate achiziţiona în comple­tarea asigurării de bază obligatorie - RCA. În schimb, în România parcul auto predominant este unul învechit cu autove­hi­cule mai vechi de 10 ani pentru care poli­ţele Casco nu pot fi achiziţionate, poate doar în anumite cazuri excepţionale, dar cu anumite limitări. Această accentuare a dinamicii poliţelor Casco din ultimii trei ani ar putea însemna şi că parcul auto începe să se înnoiască, dar în continuare, atât volumul, cât şi ritmul sunt mult prea mici faţă de un parc auto de peste 8 mili­oane de autovehicule şi potenţialul pe care îl are. Asigurările Casco reprezintă aproa­pe 28% din totalul asigurărilor auto, 23% din totalul asigurărilor generale şi aproape 20% din totalul întregii pieţe. Comparativ cu RCA-ul, asigurările Casco au crescut mai ponderat, cu dinamici de peste 10% în 4 din ultimii 10 ani.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro