Business Internaţional

Ce ar putea învăţa Bucureştiul de la Milano dacă vrea să devină un hub financiar şi de business

Ce ar putea învăţa Bucureştiul de la Milano dacă...

Autor: Catalina Apostoiu

08.07.2024, 00:05 33

O firmă de private equity cu se­diul în Londra se pregăteşte să lan­seze un club privat pentru membri într-o vilă istorică din Milano, acesta ţintind să concureze cu cluburi ca Soho House, după ce un val de expaţi avuţi au luat cu asalt capitala finan­ciară şi de fashion a Italiei, scrie Financial Times.

Three Hills Capital Partners, in­vestitorii din spatele grupului italian de restaurante high-end Sant Am­bro­eus, va lansa The Wilde, care va funcţiona în vechea vilă a lui Santo Versace în octombrie, potrivit unor surse familiare cu planurile.

Firma de private equity fondată de Mauro Moretti în 2008 a achi­ziţio­nat vila din Via dei Giardini, anterior reşedinţa privată a preşedintelui Versace, în schimbul a 33 de mili­oane de euro în 2022.

În prezent, vila trece prin ample lucrări de renovare, iar odată ce aces­tea vor fi finalizate aceasta va dis­pune de un spaţiu de servit masa în aer liber, o sală de club, o bibliotecă şi două restaurante pe cele patru etaje ale sale, relevă o prezentare de marketing.

Potrivit unor persoane apropiate firmei, Three Hills a investit o sumă iniţială de 50 milioane de euro în tranzacţie, primind de asemenea un împrumut de la UniCredit.

Three Hills a refuzat să comen­teze.

Mii de expaţi şi bancheri cu bani s-au mutat în Milano de când Italia a introdus o generoasă schemă de scu­tiri de taxe cu opt ani în urmă. Ţara oferă unul dintre cele mai atractive stimulente fiscale din lume cu o taxă fixă de 100.000 de euro pe orice venit străin pentru oricine se mută pe plan local. Italia oferă de asemenea o scutire fiscală pentru până la 70% din venitul oricărei persoane, de origine italiană sau străină, care se mută în Italia din afara ţării.

Schimbările de legislaţie fiscală din alte ţări şi Brexitul au împins mii de persoane avute către Italia, relevă datele oficiale, hub-ul financiar Mi­lano fiind o destinaţie favorită.

Simţind o oportunitate într-un oraş în care cluburile private pentru membri ţintesc în mod tradiţional profesioniştii seniori de sex masculin, cluburi ca Soho House, Casa Cipri­ani şi Cuore au pus ochii pe Milano, în pofida unor probleme.

Casa Cipriani s-a deschis în 2022 şi este un club preferat de bancheri şi celebrităţi deşi alte cluburi au fost forţate să-şi amâne planurile. Core şi-a amânat recent deschiderea din cau­za unor probleme cu dezvoltato­rul imobiliar, potrivit unor surse famili­are cu situaţia, iar Soho House, des­chis în Roma în 2021, vizează 2026 ca an al lansării după ce şi-a amânat planurile de vreo două ori.

The Wilde va avea o taxă de mem­bru de 3.500 de euro, plus una de ade­rare de 1.250 de euro. Deschi­deri sunt programate în Londra, New York şi Los Angeles între anii 2025 şi 2028, potrivit unei persoa­ne familiare cu planurile clubului.

Marco Olivieri, CEO-ul său şi un manager cu experienţă în domeniul hotelurilor de lux, a declarat în ca­drul unei conferinţe din domeniu de anul trecut că clubul vrea să „cro­iască o cale nouă“ bazându-se pe servicii excepţionale în domeniul alimentar şi experienţă.

Sectorul ospitalităţii de lux este unul relativ nou pentru Three Hills Capital Partners, care are active de 2,5 miliarde de euro în administrare.

Înainte de a investi în Sant Am­bro­eus în 2020, firma a susţinut com­panii din domeniul alimentar cum ar fi lanţul britanic de burgeri Byron, în care a investit în 2013 înainte de a face exit în prag de pandemie, lanţul pră­bu­şindu-se atunci parţial.

Firma a mai investit în lanţul asiatic alimentar Wagamama în 2018.

Alte investiţii în sector au inclus Castellet Hospitality, un grup hotelier cu preţuri mici din Franţa.

Firma de private equity este investitor şi în brandul britanic de cizme Hunter şi firma de relaţii publice SEC Newgate.