Companii

FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un proiect Banca Transilvania. Îmi cumpăr propriul apartament cu credit sau stau în chirie? „Înainte de a te înhăma la o rată la bancă, pune banii de rată într-un borcan şi vezi cum se simte“

La discuţia despre imobiliare au participat – alături de cei doi moderatori, Dana Ciriperu, redactor- şef adjunct al Ziarului Financiar şi Silviu Istrate, content creator –  Cristian P[un, PhD, profesor universitar finanţe şi studii economice, ASE, Anca Dinicu, actriţă de teatru şi film şi content creator şi Ana Ţepu;, economist şi content creator.

La discuţia despre imobiliare au participat – alături de cei doi moderatori, Dana Ciriperu, redactor- şef adjunct al Ziarului Financiar şi Silviu Istrate, content creator – Cristian P[un, PhD, profesor universitar finanţe şi studii economice, ASE, Anca Dinicu, actriţă de teatru şi film şi content creator şi Ana Ţepu;, economist şi content creator.

Autor: Alexandra Matei

08.07.2024, 00:07 44

Subiectul cumpărării unui apartament prin credit versus plata unei chirii a reprezentat tema centrală a celui mai recent episod al show-ului „De toţi banii“, parte din proiectul FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un proiect lansat recent de Banca Transilvania cu ambiţia de a transforma FIT în cel mai mare program naţional de educaţie financiară, menit să contribuie la atenuarea deficitului României în raport cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte educaţia şi incluziunea financiară Show-ul „De toţi banii“ a abordat până acum şi teme legate de economisire, credite, siguranţă online, antreprenoriat, tipuri de companii şi modalităţi de organizare a afacerii.

Banca Transilvania a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tu­turor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să constru­ias­că pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare devin teme de discuţie, miza fiind creşterea nivelului de educaţie financiară a copiilor şi tinerilor.

În cel mai recent episod al show-ului „De toţi banii“, parte din proiectul FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, tema centrală a fost legată de imobiliare. Mai exact, a fost dezbătută ideea de a cumpăra un aparta­ment printr-un credit ipotecar sau imobi­liar, precum şi cea a locuitului în chirie.

La discuţia despre imobiliare au parti­cipat – alături de cei doi moderatori, Dana Ciriperu, redactor- şef adjunct al Ziarului Financiar şi Silviu Istrate, content creator –  Cristian Păun, PhD, profesor universitar finanţe şi studii economice, ASE, Anca Dinicu, actriţă de teatru şi film şi content creator şi Ana Ţepuş, economist şi content creator.

„În primul rând, îţi trebuie un venit pentru a putea să suporţi un credit. Reco­mand, de regulă, ca o locuinţă să fie cum­părată în doi. E bine ca avansul să fie cât mai consistent, pentru că el setează valoa­rea ratei. Important este să nu faci un credit pe termen foarte lung, pentru că, în final, suma finală va fi mai mare. Înainte de a te înhăma la o rată la bancă, pune banii de rată într-un borcan şi vezi cum se simte“, a spus profesorul universitar din cadrul ASE, Cristian Păun, în timpul show-ului „De toţi banii“.

El a mai subliniat, totodată, că tinerii care aleg să stea în chirie, nu să îşi cumpere propriul apartament, o fac pentru că nu vor să fie legaţi, prntr-o astfel de investiţie, de un anume loc. Astăzi, în lumea globală în care trăim, spune profesorul, ei şi-ar putea schimba foarte uşor locul de muncă, poate chiar în altă ţară, şi de multe ori apare ideea de a nu fi legat de o proprietate.

Însă, chiar şi într-o astfel de situaţie, există soluţii la care ei pot apela.

„Chiar şi în situaţia în care jobul presu­pune mobilitate, dacă te orientezi către o proprietate localizată undeva unde există un gap de apreciere, un centru în care poţi să închiriezi rapid, poţi să o vinzi cu permi­siunea băncii şi, astfel, câştigi“, a explicat Ana Ţepuş, economist şi content creator.

Chiria, subliniază Cristian Păun, repre­zintă elementul care dimensionează dobân­zile pe piaţă şi preţul imobiliarelor.

Apartamentele care sunt localizate central, adaugă el, nu îşi pierd foarte mult din valoare nici în perioadele critice ale economiei, iar între Bucureşti şi alte capitale europene există o apropiere de preţuri la imobiliare.

„În România, din păcate, dezvoltarea economică se face foarte concentrat. Circa 60% din PIB-ul României este localizat în zona Bucureşti-Ilfov. Mai mult, PIB-ul pe cap de locuitor în Bucureşti şi Ilfov este în zona mediei europene şi aceste lucruri se văd inclusiv în zona imobiliară“, a mai punctat profesorul.

 

Ce este un credit imobiliar? Dar unul ipotecar?

Creditul ipotecar are în spate locuinţa ce urmează să fie achiziţionată prin acest credit, în timp ce creditul imobiliar poate fi garantat şi cu o altă locuinţă sau prin alte persoane, numite garanţi. Ambele se referă la achiziţia sau construirea unei case, doar că la creditul ipotecar garantezi cu proprietatea respectivă şi condiţiile sunt mai stricte, pe când la creditul imobiliar, nu sunt condiţii la fel de stricte în privinţa veniturilor.

De ce e nevoie de avans la un credit pentru o locuinţă?

Avansul permite reducerea ratelor şi creşte credibilitatea debitorului în faţa băncii. Prin utilizarea unui avans, poţi creşte scadenţa creditului sau poţi micşora costul finanţării. A economisi pentru avans este un bun exerciţiu pentru a vedea dacă poţi suporta ratele.

Care sunt condiţiile pentru a putea accesa un credit ipotecar sau imobiliar?

Printre condiţiile pe care un om trebuie să le îndeplinească pentru a putea lua un credit imobiliar sau potecar se numără, în primul rând, existenţa unui loc de muncă ce îi asigură un venit stabil şi o vechime salarială suficient de mare.