♦ Românii dau peste 50 mil. euro anual pe roşiile din Turcia ♦ Luna aprilie a adus comenzi record în 2024, de aproape 10.000 de tone, deşi în acea perioadă au început să se coacă şi roşiile din solariile româneşti.
Românii au un apetit crescut pentru roşii, find cele mai consumate după cartofi şi varză din categoria legume-fructe, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Fiecare român a mâncat, în medie, 36,4 kg de roşii în anul 2022, ultimul pentru care există date disponibile. Însă, România nu reuşeşte să-şi acopere consumul de roşii din producţia internă, iar cel mai mare furnizor este Turcia.
Din octombrie 2023 până în aprilie 2024 au fost importate 50.000 de tone, cât în întreg anul agricol 2019-2020 (octombrie – septembrie), care a fost afectat de pandemia de COVID-19 din punct de vedere logistic. Astfel, în jumătate din anul agricol curent, lunar, între 250 şi 500 de camioane umplute cu roşii din Turcia au intrat în România, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, care are la bază informaţii Eurostat.