ZF 24

Laura Mihai, director executiv CEC Bank : Începutul de an a fost timid pe zona de creditare corporate. Sesizăm prudenţă la antreprenori pe zona proiectelor investiţionale de anvergură

Laura Mihai, director executiv  CEC Bank : Începutul de...

Autor: Roxana Rosu

17.06.2024, 14:00 99

Începutul de an a fost timid pe zona de creditare corporate, cam la jumătate fată de 2023, şi sesizăm prudenţă la antreprenori pe zona proiectelor investiţionale de anvergură, a declarat Laura Mihai, director executiv, CEC Bank  în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2024.

”Poate se vede o creştere un pic pe aprilie şi o creştere pe segmentul de credite în valută.  Creşterea economică din ultima perioadă ar trebui să fie un stimul la apetitul la risc. Dar dobânzile şi contextul regional limitează acest apetit la risc. În plus, programele guvernamentale vin cu anumite facilităţi, prin care companiile se pot finanţa cu costuri mai mici. Iar pe fonduri europene avem componenta de grant care generează o reducere semnificativă a pragului de break-even”.

Ce a mai declarat Laura Mihai:

 
  • Eu consider că sunt nişte industrii vedetă la solicitarea creditelor. Construcţiile, unde companiile au problemă cu garanţiile. Cu cât proiectul e mai mare cu atât disponibilitatea antreprenorului de a face aceste garanţii e mai mică. Apoi industria agroalimentară, care a generat anul trecut şi va genera şi în 2024 cerere de credite. Apoi sectorul energetic.
  • O să nominalizez şi sectorul de real estate, unde cererea de credite ipotecare a fost temperată anul trecut.
  • Eu am mare încredere în segmentul antreprenorial. În urmă cu câţiva ani am avut o explozie a costurilor cu utilităţile şi companiile româneşti au gestionat foarte bine. Găsim căile ca să gestionăm problemele. De aceea este importantă rentabilitatea companiei. Aşa dovedeşte că poate susţine toate fluctuaţiile care o pot afecta.
  • Rentabilitatea unei companii este un element de bază. Noi ne uităm cu mare atenţie când finanţăm o afacere. Rentabilitatea nu vine doar din volume. Trebuie să găseşti căile potrivite şi diversificarea pentru a avea plus valoare.
  • Activul în sine nu te convinge să dai un credit. Important este să vezi că el generează venituri.