Burse - Fonduri mutuale

Greii greilor: care sunt cei şapte CEO din energie de ale căror decizii depind pensiile a peste 8 milioane de români. Împreună companiile pe care le conduc valorează aproape 10% din PIB

 Greii greilor: care sunt cei şapte CEO din energie de...

Autor: Liviu Popescu

22.06.2024, 00:07 1173

Deciziile pe care le iau zilnic cei şapte directori generali (Chief Executive Officer - CEO) ai celor mai mari companii de energie din România se reflectă în mod direct asupra performanţelor acestor companii şi ulterior asupra preţului acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti. Iar, strâns legate de aceste performanţe sunt şi economiile de bătrâneţe a 8,2 milioane de salariaţi români în contextul în care 60% din investiţiile în acţiuni ale fondurilor Pilon II sunt în companii din energie: 18,5 mld. lei, arată o analiză din cea mai nouă ediţie a anuarului ZF Energie.

Astfel, înainte de a depinde de strategia de alocare şi de selecţia administratorului, pensia privată depinde de politica de investiţii a companiei din portofoliul fondului de pensii, de planurile de dezvoltare, politica de dividende, leadership, experienţa conducerii, M&A, decizii şi iar decizii.

Cine sunt executivii care au aceste responasabilităţi în marile companii de energie listate, de când sunt în funcţie, ce studii au, cum au ajuns aici? Mai jos în text. Dar până atunci care le sunt responsa­bilităţile?

„CEO-ul unei companii listate joacă un rol crucial în stabilirea politicii de dividende şi a planului de investiţii, deoarece deciziile pe care le ia pot afecta în mod direct inte­re­sele acţionarilor, inclusiv fondurile de pensii private Pilon II,  în care sunt angajaţi peste 8,2 milioane de salariaţi din România“ , spune Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro