Burse - Fonduri mutuale

Şase din fiecare 10 lei investiţi de fondurile de pensii private în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti sunt în companii din energie

Şase din fiecare 10 lei investiţi de fondurile de...

Autor: Liviu Popescu

20.05.2024, 07:35 3176

♦ Orice schimbare legislativă şi orice fluctuaţie de consum se reflectă în economiile de bătrâneţe a milioane de salariaţi români: de la o simplă cană cu ceai încălzită la aragaz sau la cuptorul cu microunde, la rezervoarele cu motorină care ne pun în mişcare, la un an mai ploios sau secetos, până la schimbări cu impact pe profitabilitatea companiilor.

Fiecare 6 din 10 lei investiţi de fondurile de pensii private Pilon II în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti în numele a 8,2 milioane de salariaţi români sunt în companii din energie, precum Hidroelectrica, Petrom, Romgaz, potrivit datelor analizate de Ziarul Financiar.

Astfel, ponderea de 60% în valoarea to­tală a investiţiilor în acţiuni subliniază im­por­tanţa acestui sector pentru România şi pentru economiile de bătrâneţe a milioane de salariaţi şi arată că orice schimbare din energie, fie pe consum sau legislativ, se reflectă şi se va reflecta în activul net al participantului.

„Investiţiile în energie au reprezentat un sector semnificativ în care fondurile de pen­sii private au ales să investească. Nu a existat lună în care fondurile de pensii să nu cum­pere acţiuni la cel puţin unul din aceşti emi­tenţi: Hidroelectrica, OMV Petrom, Rom­gaz, Nuclearelectrica, Electrica, Transgaz şi Transelectrica. Iar achiziţiile din ultimul an ale acestor emitenţi sunt estimate la 6,7 mi­liarde de lei. Mai mult de jumătate din a­ceastă sumă a mers către IPO Hidroelec­trica, dar nici celelalte achiziţii nu sunt de neglijat“, spune George Moţ, administrator al platformei desprepensiiprivate.ro, care analizează periodic tranzacţiile şi cele mai recente statistici ale fondurilor de pensii.

Cu toate că sunt societăţi cu capitalizări de ordinul miliardelor de lei, fondurile de pensii private au deţineri semnificative la fiecare din aceste şapte companii: 9,3% din Nuclearelectrica, 10,6% din Hidroelectrica, 14% din OMV Petrom, 17% din Romgaz, 20% din Transelectrica, 20% din Transgaz şi 22,4% din Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro