Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile vând BRD ca să raporteze profit, iar FP cumpără pentru că nu are altceva. Poate că ar trebui să negocieze şi pentru un pachet din BCR

SIF-urile vând BRD ca să raporteze profit, iar FP cumpără pentru că nu are altceva. Poate că ar trebui să negocieze şi pentru un pachet din BCR

SIF-urile vând BRD ca să raporteze profit, iar FP cumpără pentru că nu are altceva. Poate că ar trebui să negocieze şi pentru un pachet din BCR

Autor: Andrei Chirileasa

25.08.2011, 00:05 1493

SIF-urile au mai vândut în primele şase luni ale anului circa 0,74% din acţiunile BRD, după ce anul trecut au valorificat pe Bursă circa 2,6% din acţiunile băncii.

Pe de altă parte, Fondul Proprietatea (FP) a cumpărat în ultimul an 2,24% din acţiunile BRD, acesta fiind cel mai mare plasament realizat pe Bursa de la Bucureşti de când americanii de la Franklin Templeton au preluat administrarea fondului, în septembrie 2010.

La SIF-uri, vânzarea de acţiuni BRD este motivată prin nevoia acestor societăţi de a raporta profituri şi de strategia anunţată la începutul lui 2010 care prevede diversificarea portofoliului şi reducerea expunerii pe sectorul bancar, în condiţiile în care BCR nu a mai plătit dividende de doi ani, iar BRD le-a redus puternic.

În primul semestru, cele mai mari profituri le-au raportat tocmai acele SIF-uri care au vândut cele mai mari pachete de acţiuni BRD. SIF Transilvania (SIF3) a vândut 0,5% din BRD şi a raportat cel mai mare profit, de 90 mil. lei. SIF Moldova (SIF2) a câştigat circa 33,5 mil. lei, în condiţiile în care a mai vândut 0,14% din BRD. La polul opus, SIF Banat (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), care nu au vândut acţuini BRD, au raportat profituri de 13, respectiv 10 mil. lei.

De cealaltă parte, Fondul Proprietatea dispune de lichidităţi, dar are prea puţine opţiuni în care să le plaseze pe piaţa locală. Astfel, fondul a cumpărat acţiuni BRD, unde a găsit cantităţi mai mari în piaţă, şi a ciugulit acţiunile pe care le-a mai găsit la Alro şi Azomureş. La Petrom, Transgaz şi Transelec­trica nu mai poate cumpăra pentru că deja are pachete mari, SIF-urile nu sunt prea atractive din cauza pragului, iar celelalte acţiuni sunt prea puţin lichide pentru a permite construirea unor poziţii semnificative.

În aceste condiţii, Templeton s-a orientat spre pieţele externe, cumpărând acţiuni Erste şi Raiffeisen de la Viena, ceea ce nu este tocmai pe placul investitorilor locali.

O soluţie care ar putea fi avantajoasă atât pentru SIF-uri, cât şi pentru FP ar fi ca SIF-urile să vândă fondului un pachet de acţiuni BCR. SIF-urile sunt presate în prezent de proprii, acţionari să demareze listarea BCR, care a fost asumată la privatizare de austriecii de la Erste, însă şefii Erste nu se arată dispuşi să listeze BCR. Astfel, SIF-urile se uită şi la alternative pentru lichidizarea acţiunilor deţinute la BCR, iar cea mai la îndemână ar fi vânzarea sau un schimb de acţiuni cu Erste. O astfel de soluţie nu garantează însă cel mai bun rezultat, din cauză că evaluările băncilor sunt foarte jos în această perioadă, iar rezultatele BCR din ultimii doi ani au fost slabe.

Un exit parţial ar fi mai indicat în acest context, însă dacă SIF-urile vând din deţinerile lor către Erste atunci îşi pot pierde atuurile pe care le au acum şi automat participaţiile cu care vor rămâne vor deveni mai puţin valoroase. Asta deoarece Erste, care deţine 69% din BCR, are nevoie de SIF-uri pentru luarea deciziilor importante în AGA, cum ar fi majorările de capital, deoarece astfel de decizii nu se pot lua decât cu 75% din acţiuni, iar SIF-urile deţin împreună 30,12%.

Astfel, soluţia cea mai bună ar fi ca SIF-urile să vândă un pachet către un alt investitor, pe care să-l aibă aliat în continuare în vederea listării BCR, iar cel mai potrivit ar fi Fondul Proprietatea, care are resursele financiare, cunoaşte piaţa locală şi are nevoie de astfel de investiţii pentru a-şi diversifica portofoliul. În plus, Templeton a dovedit în ultimul an, de când administrează FP, că este un adversar redutabil pentru statul român, care este acţionar majoritar la cele mai multe companii din portofoliul FP, iar implicarea FP cu un pachet de 5% din BCR (câte 1% de la fiecare SIF) ar da greutate poziţiei SIF-urilor.

Nu în ultimul rând, dintr-o astfel de tran­zacţie ar avea cel mai mult de câştigat piaţa, deoarece ar creşte şansele ca BCR să fie listată.