Business Hi-Tech

Metaminds are undă verde de la CSAT pentru livrarea de tehnologie pentru reţele 5G şi infrastructuri de interes naţional

Andrei Cruceru, cofondator şi preşedinte directorat Metaminds

Andrei Cruceru, cofondator şi preşedinte directorat Metaminds

Autor: Adrian Seceleanu

04.07.2024, 07:00 196

Metaminds, dezvoltator de soluţii de tehnologie pentru servicii digitale, cu afaceri de 243 mil. lei (49 mil. euro) în 2023, a primit de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) autorizarea pentru a participa la proiecte care vizează construcţia de reţele mobile bazate pe tehnologia 5G sau de dezvoltarea a unor infrastructuri de interes naţional, a anunţat compania.

„Metaminds, dezvoltator de soluţii de tehnologie pentru servicii digitale, a obţinut recent autorizarea pentru utilizarea tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în infrastructurile de interes naţional şi în reţelele 5G, conform deciziei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Decizia, semnată de prim-ministrul României şi publicată în Monitorul Oficial la data de 01.07.2024, confirmă respectarea tuturor standardelor stricte de securitate şi fiabilitate impuse de legislaţia naţională şi de rigorile Legii 163 / 2021. Obţinerea acestei autorizări subliniază angajamentul companiei de a oferi soluţii de tehnologie sigure şi de încredere pentru infrastructurile de interes naţional şi reţelele 5G”, conform companiei.

Compania a oferit, în acest context, detalii despre două soluţii dezvoltate intern, care au fost evaluate cu ocazia autorizării acordate de CSAT. „În cadrul procesului de  autorizare, au fost evaluate şi două produse inovatoare, dezvoltate intern, care vor sprijini Metaminds în eforturile sale de a furniza soluţii de tehnologie pentru servicii digitale fiabile şi eficiente, în beneficiul cetăţenilor.

MetaMover este o soluţie pentru migrarea instanţelor virtuale între centre de date. MetaMover poate fi comparat cu un robot de mutare, specializat în transferul fişierelor digitale între diferite servere, similar modului în care un robot logistic mută cutii într-un depozit. Acesta oferă o interfaţă ce implementează un flux de acţiuni specifice, permiţând autentificarea în cadrul celor două centre de date (sursă şi destinaţie), selectarea instanţelor virtuale şi specificarea parametrilor de migrare sau replicare. MetaMover elimină erorile umane, optimizând activitatea şi asigurând migrarea în paralel a instanţelor virtuale, astfel încât toate datele să ajungă în noua locaţie exact aşa cum erau în vechea locaţie.

TKPS este o platformă de evaluare şi monitorizare unificată, care permite identificarea şi remedierea problemelor de funcţionare în infrastructurile IT. Platforma funcţionează ca un medic, monitorizând sănătatea infrastructurii IT a unei companii sau instituţii în timp real. TKPS foloseşte algoritmi avansaţi pentru a analiza datele şi a oferi perspective detaliate asupra stării infrastructurii, prevenind defecţiunile şi asigurând funcţionarea optimă a aplicaţiilor şi resurselor. Platforma oferă suport pentru detectarea anomaliilor, analiza problemelor şi intervenţia rapidă în punctele critice”, conform companiei.