Business Internaţional

BCE - creditor de ultimă instanţă, singura cale prin care poate fi evitată criza

Autor: Adrian Voicu

11.11.2011, 16:20 222

Banca Centrală Europeană (BCE) poate opri extinderea crizei datoriilor prin achiziţia de obligaţiuni ale guvernului italian şi ale altor guverne, este de părere preşedintele Portugaliei, Cavaco Silva.

"BCE trebuie să treacă de interpretarea îngustă a misiunii sale şi ar trebui să fie pregătită pentru o intervenţie pe piaţa secundar, nu aşa cum a făcut-o până acum", a spus Cavaco Silva, într-un interviu acordat Bloomberg. Oficialul a menţionat că liderii europeni nu se vor mişca îndeajuns de repede pentru a găsi soluţii.

"Trebuie să fie capabilă de a acţiona în calitate de creditor de ultimă instanţă", a spus Cavaco Silva, care în calitate de premier a prezidat semnarea în 1992 a tratatului de la Maastricht, care a permis formarea zonei euro.

Achiziţiile BCE de pe piaţa secundară "ar pune stop speculaţiilor, ar opri îndoielile legate de viitorul obligaţiunilor italiene, spaniole, portugheze sau irlandeze", a mai spus preşedintele portughez. "Adevărata piedică este Banca Centrală Europeană".