Business Internaţional

Dexia a dat credite de 1,5 mld. euro acţionarilor pentru a cumpăra participaţii la...Dexia

Dexia a dat credite de 1,5 mld. euro acţionarilor pentru a cumpăra participaţii la...Dexia

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

21.10.2011, 10:49 558

Dexia a acordat împrumuturi de 1,5 miliarde euro celor mai mari investitori instituţionali din propriul acţionariat, care au folosit banii pentru a cumpăra acţiuni ale băncii, potrivit Financial Times (FT), preluat de Reuters.

Dexia Bank Belgium, subsidiară a grupului franco-belgian Dexia care avea nevoie de o majorare de capital, a împrumutat 1,2 miliarde euro către Holding Communal, fond de investiţii al celor mai puternice municipalităţi din Belgia, care a folosit banii pentru a participa la două majorări de capital ale băncii, în 2006 şi 2008, scrie FT.

Totodată Arco, fondul de investiţii al unei asociaţii patronale belgiene, a împrumutat 275 milioane euro de la Dexia tot pentru a participa la majorările de capital ale băncii, potrivit FT.

Cele două entităţi deţineau cumulat 35% din acţiunile Dexia şi sunt reprezentate în Consiliul de Administraţie.

Astfel, Dexia şi-a autofinanţat practic recapitalizarea.

În plus, FT notează că Dexia a acceptat propriile acţiuni drept garanţii colaterale pentru împrumuturi.

Capitalizarea Dexia s-a prăbuşit în ultimii ani, de la 21 miliarde euro în 2006 la un miliard de euro în prezent.

FT arată că Dexia a atras atenţia autorităţilor belgiene prin cele două operaţiuni. Deşi astfel de scheme sunt ilegale în majoritatea statelor lumii şi sunt acum interzise în UE, Dexia nu a încălcat nicio lege în vigoare la acea dată.

Banca franco-belgiană va fi divizată pentru extragerea activelor "toxice" din portofoliu şi va fi recapitalizată de guvernele din Franţa, Belgia şi Luxembourg.