Business Internaţional

Fitch a redus joi ratingurile Ungariei, apreciind că măsurile guvernului "merg în direcţia greşită"

Autor: Popescu Vlad

23.12.2010, 15:07 12

Fitch a redus joi cu o treaptă ratingurile de credit pe termenlung ale Ungariei, la "BBB-" pentru datoriile în valută şi "BBB"pentru cele în monedă locală, cu perspectivă negativă, deoareceplanurile guvernului instalat după alegerile din aprilie "merg îndirecţia greşită", informează Mediafax Business.

"Retrogradarea ratingurilor Ungariei reflectă o înrăutăţireconcretă a poziţiei bugetului central pe termen mediu, în timp cenivelurile relativ ridicate ale datoriei publice, datoriei externeşi datoriei bancare în valută fac ţara vulnerabilă la şocurinegative", a declarat Ed Parker, head of emerging europe la FitchSovereigns, într-un comunicat transmis de agenţia de rating.

Fitch notează totuşi că situaţia economică din Ungaria s-aîmbunătăţit, s-a reechilibrat, în parte datorită acordului definanţare externă încheiat cu FMI. Totodată, agenţia considerăcreşterea economică din primele trei trimestre ale acestui an drept"încurajatoare".

"Totuşi, noul guvern Fidesz, care a câştigat o majoritateparlamentară de două treimi după alegerile din luna aprilie aacestui an, a adoptat planuri care merg în direcţia greşită în ceeace priveşte consolidarea fiscală. Astfel, aceste planuri ar puteaînrăutăţi perspectiva bugetară pe termen mediu cu circa 4 puncteprocentuale din PIB în perioada 2011-2012. Deşi deficitul bugetuluicentral este proiectat să se restrângă la 2,9% în 2011, cifra esteredusă de creşterea anticipată de 3,2% din PIB a veniturilor caurmare a regresului reformelor din sistemul de pensii", se spune încomunicat. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.