Business Internaţional

Mai multe persoane, arestate în Marea Britanie pentru că ar fi plănuit un complot terorist

Mai multe persoane, arestate în Marea Britanie pentru...

Autor: Olimpia Nicolae

26.05.2017, 10:37 83

Poliţia din Londra a anunţat arestarea a trei bărbaţi, aceştia fiind suspectaţi de plănuirea unui presupus complot terorist, informează Reuters.

Bărbaţii, ce locuiau în estul capitalei londoneze, au fost arestaţi cu câteva zile înaintea atacului sinucigaş din Manchester.

Umar Ahmed Haque, în vârstă de 24 de ani, a fost acuzat de plănuirea unor acte teroriste între 25 martie şi 18 mai.

Muhammad Abid, în vârstă de 27 de ani, a fost acuzat de mărturie mincinoasă, în vreme ce Abuthaher Mamun, de 18 ani, este acuzat că ar fi intenţionat să devină complice la săvârşirea unor acte terorriste.

O a patra persoană, Nadeem Ilyas Patel, este suspectată că ar fi conspirat cu Haque pentru obţinerea unei arme sau a unei imitaţii a uneia , având intenţia de a ”cauza frică de violenţă”.

Aceştia vor apărea vineri în faţa unui tribunal din Marea Britanie pentru a fi judecaţi.

Serviciile de securitate britanice au admis că Salman Abedi, autorul atacului din Manchester, era în evidenţele autorităţilor, dar nu era considerat "un risc major", astfel că nu era monitorizat permanent. Teroristul locuia în zona de sud a oraşului Manchester, unde până acum au fost depistaţi 16 islamişti care au participat la conflictul din Siria.

Până în prezent, zece suspecţi, inclusiv rude ale lui Salman Abedi, au fost arestaţi în cadrul anchetei privind atentatul comis la concertul pop desfăşurat în Manchester Arena. Anchetatorii cred că Salman Abadi făcea parte dintr-un grup islamist care ar fi fabricat mai multe bombe artizanale, astfel că există în continuare riscuri teroriste majore.