Business Internaţional

Şeful FMI avertizează: Europa de Est ar putea rămâne în criză de lichiditate

Şeful FMI avertizează: Europa de Est ar putea rămâne în criză de lichiditate

Autor: Adrian Voicu

07.11.2011, 19:23 1432

Europa de Est s-ar putea confrunta cu probleme în asigurarea de lichidităţi ca urmare a retragerii acestora de către băncile europene care se confruntă cu criza datoriilor din zona euro, este de părere şeful Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde, citat de Bloomberg.

"Mari falii" rămân în economiile fostului bloc comunist, incluzând aici o rată mare a datoriei externe şi împrumuturi în moneda străină, ambele finanţate de bănci occidentale, a spus Lagarde în cadrul unui discurs susţinut la Universitatea de Stat din Moscova, după o întâlnire avută cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

"De data aceasta, băncile-mamă occidentale, care au fost importante în păstrarea pe linia de plutire a acelor economii, nu vor mai fi neapărat acici pentru a susţine creşterea economică şi sănătatea acelor ţări", a spus oficialul. "Problema lichidităţii s-ar putea întoarce pe măsură ce vedem câteva bănci occidentale retrăgându-se, reducându-şi activităţile, reducându-şi expunerile", a adăugat Lagarde.

Cu aproape trei sferturi din sectorul bancar deţinute de bănci occidentale precum UniCredit, Erste Group sau Societe Generale, presiunile tot mai mari privind recapitalizarea ar putea avea efecte negative asupra expunerii băncilor pe aceste ţări.

Conform unei analize a Nomura, băncile europene prezente în România ar putea vinde active de 2,2 miliarde euro, circa 1,6% din PIB, pentru a obţine fonduri necesare consolidării capitalului, suma fiind depăşită în regiune doar de Turcia, unde activele care ar putea fi vândute ating 3 miliarde euro.