Companii

România a ajuns să sufle în ceafa Poloniei pe piaţa de M&A, deşi are o economie de două ori mai mică. „România este o revelaţie a Europei“

România a ajuns să sufle în ceafa Poloniei pe piaţa...

Autor: Cristina Roşca

05.07.2024, 00:07 120

România a ajuns să se bată cu Polonia pentru titlul de cea mai importantă piaţă de M&A din Europa Centrală şi de Est după ce în ultimii ani piaţa locală a crescut şi practic a mers contra curentului.

În perioada 1 iunie 2023 - 31 mai 2024, în România s-au parafat 246 de deal-uri, pe când în Polonia au fost 253. Astfel, pe cele două ţări le despart doar şapte tranzacţii. La nivel de economie însă, diferenţele sunt considerabile. Polonia are un PIB de aproape 780 mld. euro, pe când România e la 324 mld. euro în 2023.

„Diferenţa asta marginală dintre România şi Polonia pe care o vedem în ultimele 12 luni ne arată că suntem acolo, foarte aproape. Asta este datorat faptului că în regiune, în Europa, dar şi la nivel global, pieţele s-au contractat puternic. E inclusiv cazul Poloniei. România, în schimb, a mers împotriva curentului. Din punctul meu de vedere, România este, din punct de vedere economic, o revelaţie a Europei“, spune Iulia Bratu, partener, head of lead advisory în cadrul companiei de audit şi consultanţă EY România.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro