Bănci și Asigurări

Întrebarea-cheie pentru dobânda-cheie: au alimentat sau nu membrii boardului BNR maşinile cu combustibil la noile preţuri majorate din 1 iulie, cu 8 în faţă?

Întrebarea-cheie pentru dobânda-cheie: au alimentat sau...

Autor: Claudia Medrega

05.07.2024, 00:07 56

♦ Majoritatea analiştilor văd posibilă o reducere a ratei-cheie în şedinţa boardului BNR de astăzi, după scăderea inflaţiei, însă există şi economişti care cred că  vom vedea prima reducere a dobânzii în august l Şi la şedinţa precedentă din luna mai cei mai mulţi analişti anticipau că BNR va tăia dobânda, ceea ce nu s-a întâmplat.

Toţi românii care au alimentat maşinile cu combustibil în luna iulie au sesizat pe ecrane preţuri mai mari la litrul de combustibil, chiar cu 8 în faţă, cifră pe care nu au mai văzut-o de ceva vreme la benzinării. În aceste condiţii, ma­jorarea accizelor, vizibilă în preţurile com­bustibililor, în inflaţie, alături de alţi factori, ar putea să mai întârzie reducerea dobânzii-cheie pe care toată lumea o aşteaptă.

Părerile analiştilor legate de decizia boardului BNR de astăzi privind rata-cheie sunt împărţite. Majoritatea analiştilor văd posibilă o reducere a ratei-cheie în şedinţa de politică monetară de astăzi, după scăderea inflaţiei, însă există şi economişti care cred că vom vedea prima reducere a dobânzii în luna august.

Şi la şedinţa precedentă din luna mai cei mai mulţi analişti anticipau că BNR va tăia dobânda, ceea ce nu s-a întâmplat. La cea de-a patra şedinţă de politică monetară din 2024, boardul băncii centrale a perseverat în prudenţă şi a menţinut dobânda-cheie la 7%, anticipând presiuni inflaţioniste mai persistente din cauza fiscalităţii şi a creşterii salariilor şi pensiilor.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro