Eveniment

Inflaţia continuă să scadă, chiar dacă ritmul încetineşte: 4,9% a fost creşterea medie a preţurilor la jumătatea lui 2024

Inflaţia continuă să scadă, chiar dacă ritmul...

Autor: Răzvan Botea

12.07.2024, 00:07 19

Inflaţia s-a redus în iunie la 4,9%, de la 5,1% în mai. Scăderea a încetinit puternic, pentru că în mai faţă de aprilie creşterea preţurilor s-a temperat cu 0,8 puncte pro­centuale, de la aproape 6%.

Analiştii financiari sunt de părere că inflaţia va continua scăderea, dar cu un ritm mai lent decât până acum şi pe final de an va fi de 4-4,5%.

Preţurile au crescut, la un coş mediu de consum, cu 4,9% în iunie 2024, faţă de aceeaşi lună din  2023, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mult au încetinit preţurile la alimente, care au crescut, de la un an la altul, cu numai 1%.

În aceeaşi vreme, însă, preţurile la bunuri nealimentare au crescut cu 6,3%, iar la servicii creşterea preţurilor a fost în continuare mare, de 8,8%.

„Menţinem prognoza noastră pentru sfârşitul anului la 4% an/an după raportul de astăzi, dar vedem riscuri pentru o posibilă revizuire în sus, în funcţie de dinamica preţurilor la gazele naturale şi electricitate. De asemenea, menţinem prognoza noastră pentru inflaţia de bază la sfârşitul anului 2024 la 4,9%“, transmite Vlad Ioniţă, analist la BCR.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro