Eveniment

Summitul NATO de la Washington, la 75 de ani de la semnarea Tratatului Atlanticului de Nord. NATO, Japonia, Australia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă strâng rândurile împotriva Rusiei, Chinei, Coreei de Nord şi Iranului

Summitul NATO de la Washington, la 75 de ani de la...

Autor: Iulian Anghel

12.07.2024, 00:06 20

Declaraţia finală a summitului subliniază legătura indisolubilă dintre NATO şi UE şi coordonarea comună împotriva Rusiei.

„Nu vom recunoaşte niciodată anexările ilegale ale Rusiei de teritorii ucrainene, inclusiv Crimeea. Solicităm Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul acestora“, arată declaraţia finală a summit-ului NATO de la Washington.

În declaraţia finală este arătat că va fi nevoie de cheltuieli de apărare de peste 2% din PIB pentru statele membre pentru a bloca Rusia (care urmăreşte distrugerea Ucrainei şi a Europei) şi-i este promisă acestei ţări aderarea la NATO, dar într-un termen neprecizat. Astăzi, în ultima zi a reuniunii, vor fi primiţi la întâlnire liderii Japoniei, Coreei de Sud, Australiei, Noii Zeelande, iar declaraţia finală spune clar că NATO, deşi după nume nu acoperă decât Atlanticul de Nord este interesantă de o stabilitate în Asia-Pacific. Se configurează astfel, din ce în ce mai vizibil, două blocuri militare NATO, plus ţări din Asia-Pacific, pe de o parte, şi Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran, de cealaltă parte. Toate ţările din prima categorie sunt democraţii, toate ţările din a doua categorie sunt dictaturi.

Declaraţia finală este un text lung, dar a fost nevoie de un astfel de text pentru a acoperi problemele cu care se confruntă lumea. Majoritatea privesc Europa, prin prisma războiului din Ucraina, provocat de Rusia.

 

Iată ce spune declaraţia finală despre zona care ne interesează:

Salutăm eforturile Moldovei de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează, ca şi ale Bosniei şi Herţegovinei, cu integrarea europeană, şi ne angajăm să sprijinim capacităţile lor de securitate şi apărare şi să le consolidăm capacitatea de a contracara ameninţările hibride.

Uniunea Europeană rămâne un partener unic şi esenţial pentru NATO. Cooperarea NATO-UE a atins niveluri fără precedent (...).

Ne vom întâlni (azi - n. red.)cu conducerea Australiei, Japoniei, Noii Zeelande, Republicii Coreea şi Uniunii Europene pentru a discuta provocările de securitate comune şi domeniile de cooperare. Regiunea indo-pacifică este importantă pentru NATO, având în vedere că evoluţiile din această regiune afectează în mod direct securitatea euroatlantică.

Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre sunt de importanţă strategică pentru Alianţă. Ne menţinem angajamentul ferm faţă de securitatea şi stabilitatea acestora. Vom continua să consolidăm dialogul nostru politic şi cooperarea practică cu Balcanii de Vest pentru a sprijini reformele, pacea şi securitatea regională şi pentru a contracara influenţa malefică, inclusiv dezinformarea, ameninţările hibride şi cibernetice, reprezentate atât de actori statali, cât şi de actori nestatali.