Business Internaţional

Ceva în neregulă se întâmplă cu Samsung

Ceva în neregulă se întâmplă cu Samsung

Autor: Catalina Apostoiu

12.07.2024, 00:06 58

Samsung a introdus săptămâna de lucru de şase zile înaintea grecilor, dar doar pentru directori, pentru a „injecta un sentiment de criză“ şi a stimula lupta faţă de competiţia în creştere şi nesiguranţa economică sporită. Se pare că strategia a mers. Re­zultatele financiare anunţate re­cent au fost cu multe peste aşteptări, mulţumită pariurilor pe inteligenţa artificială, care au făcut să explodeze cererea pentru cipuri. Profitul opera­ţionat a crescut de 15 ori. Compania o duce bine şi pe bursă şi a prezentat recent noi produse inovatoare, prin­tre care un inel „digital“ smart, de fapt un dispozitiv miniatural de mo­ni­torizare a sănătăţii de 450 de euro.

Însă ceva umbreşte aceste reali­zări. Dacă executivii au fost puşi să lucreze cât le este viaţa de lungă, an­gajaţii din Coreea de Sud au trans­for­mat prima lor grevă din istorie dintr-una de trei zile într-una pe peri­oadă indefinită. Nu mai vor să mun­ceas­că, acuzând condiţiile grele de lu­cru. Iar preşedintele său Lee Jae-yong a petrecut 18 luni în închi­soare în peri­oada 2017-2021, fiind im­plicat într-un scandal major de co­rupţie care a zgu­duit Coreea de Sud. Sindicatul Samsung Electronics şi-a prelungit greva generală de trei zile anunţată la începutul săptămânii pe termen ne­de­finit în legătură cu sa­lariile şi be­neficiile după ce executivii gigantului tech sud-coreean nu au manifestat nicio intenţie de a purta noi discuţii, relatează Reuters.

Sindicatul NSEU, cu aproxi­ma­tiv 30.000 de membri, a început greva luni încercând să obţină opţiuni sala­riale mai bune şi bonusuri bazate pe câştigurile companiei după ce nu a re­u­şit să ajungă la un acord cu com­pa­nia nici după multe runde de discuţii.

Sindicatul solicită o creştere cu 3,5% a salariului de bază al membri­lor săi, o transparenţă sporită a plă­ţilor şi compensaţii legate de pierde­rile economice ale membrilor săi care au participat la grevă.

Anterior, pe 7 iunie, angajaţii sin­di­calizaţi intraseră într-o grevă de o zi ca protest iniţial, prima grevă din isto­ria de 55 de ani a companiei. Sam­sung se aşteaptă ca businessul său pe T2 să în­registreze o creştere de peste 1.450% anual graţie boomu­lui AI şi a raportat o creştere de 10 ori a profitu­ri­lor pe primele trei luni ale acestui an.

Însă angajaţii săi spun că nu văd succesul respectiv traducându-se în salarii.

„Compania nu tratează angajaţii cum trebuie“, a declarat Soon Woomok, lider sindical, pentru CNN. „Deşi profitul operaţional este ridicat, compania spune că este într-o situaţie de criză de peste 10 ani, iar angajaţii săi sunt din ce în cem ai nemulţumiţi de lipsa majorării bonusurilor de performanţă“.

Toate acestea se întâmplă în toiul eforturilor gigantului sud-coreean de a-şi întări divizia de semiconductori şi competitivitatea în pofida mediului de business global nesigur, notează Reuters.

Samsunt a prezentat de asemenea recent la Paris noua sa gamă de telefoane pliabile Fold şi Flip, alături de noi modele de ceasuri inteligente şi un nou tip de produs, un inel smart, toate gadgeturile prezentate încorporând şi mai puternic funcţii bazate pe AI.