Politică

Romania ar putea introduce vize pentru Republica Moldova

01.10.2003, 00:00 14



Romania va respecta regulile Uniunii Europene, in perspectiva aderarii la acest organism, si in ceea ce priveste obligativitatea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, a declarat ieri premierul Adrian Nastase. Premierul s-a aflat ieri la Strasbourg , la Consiliului Europei cu ocazia implinirii a 10 ani de la dara aderarii Romaniei a acest organism. El tinut un discurs si a sui a raspuns intrebarilor parlamentarilor din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.



"In calitate de membri ai Uniunii Europene, vom fi responsabili nu numai pentru cetatenii care vor intra pe teritoriul nostru, dar si pentru cei care vor vizita teritoriul altor state", a spus Nastase.



Premierul a mai afirmat ca regimul vizelor nu poate fi clarificat doar prin negocieri intre Romania si Republica Moldova si ca este necesar ca statul vecin sa discute, mai intai, aceasta problema cu reprezentantii Comisiei Europene.



Nastase a adaugat ca Romania este dispusa sa participe, daca i se va solicita acest lucru, la medierea conflictului din Transnistria numai in cadrul unei initiative comune a organismelor internationale. "Nu am vrut sa ne implicam in aceasta problema, tinand cont de sensibilitatile existente la Chisinau si la Tiraspol. Este o situatie complexa", a spus Nastase.



Referindu-se la relatia cu Ungaria, Nastase a afirmast ca autoritatile romane si ungare vor incerca sa gaseasca, pana in luna decembrie, o solutie de compromis in ceea ce priveste amplasarea Statuii Libertatii la Arad.



Intrebat de un parlamentar ungar care sunt motivele pentru care Romania nu accepta ideea amplasarii acestei statui, Nastase a amintit ca acest simbol are o semnificatie speciala si pentru poporul roman. Monumentul intitulat "Statuia Libertatii" a fost construit si instalat in Arad in anul 1880, la comemorarea executiei a 13 generali revolutionari maghiari antihabsburgici de la 1848. Monumentul a fost demontat in 1924, la ordinul Guvernului Ionel I.C. Bratianu, si pastrat in Cetatea Aradului, pe motiv ca generalii maghiari au luptat impotriva romanilor. Premierul Adrian Nastase a afirmat, intr-o scrisoare adresata recent omologului sau ungar, ca este acord cu ideea infiintarii, la Arad, a Parcului Reconcilierii, ca o solutie de compromis la solicitarea Ungariei de rezolvare a situatiei privind Statuia Libertatii.



Premierul a mai spus la strasbourg ca Guvernul va promova, foarte curand, un proiect de lege pentru sprijinirea identitatii culturale si lingvistice a celor cateva milioane de romani care traiesc in afara frontierelor.



Seful Guvernului a prezentat membrilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, adresandu-se acestora, pe rand, in limbile franceza si engleza, masurile adoptate de Romania in ultimii zece ani, de la aderarea sa la Consiliul Europei, in procesul de reforma al justitiei si al administratiei publice, precum si in ceea ce priveste protectia copiilor, respectarea drepturilor omului si integrarea sociala a romilor.



El a explicat, la interpelarea unui reprezentant al Republicii Moldova, motivele pentru care Romania nu considera necesara incheierea unui Tratat de baza cu aceasta tara, amintind ca aceasta forma de colaborare a fost specifica perioadei din anii 1990 si ca, in prezent, relatiile bilaterale dintre state se deruleaza, in principal, pe baza unor acorduri economice sau declaratii comune de parteneriat.