Business Internaţional

Ce ar însemna pentru Europa un al doilea mandat al Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene?

Ce ar însemna pentru Europa un al doilea mandat al...

Autor: Catalina Apostoiu

30.06.2024, 21:38 143

Ursula Von der Leyen a obţinut săptămâna trecută în mod oficial susţinerea liderilor UE pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea Comisiei Europene.

Capitalele UE au preferat conti­nuitatea în detrimentul schimbării având în vedere provocările cu care se confruntă continentul din cauza războiului din Ucraina, tensiunilor cu China şi nesiguranţei politice din unele state membre cheie ale blo­cului, potrivit Financial Times.

Von der Leyen trebuie acum să câştige o majoritate în parlamentul european pentru a-şi asigura un al doilea mandat ca preşedinte al co­mis­iei. Votul va avea loc în săptă­mâna începând cu 15 iulie.

În 2019, Von der Leyen a devenit prima femeie aflată la conducerea Comisiei în istoria de 62 de ani a acesteia, însă a obţinut la mustaţă susţinerea parlamentarilor europeni. Deşi pe hârtie grupurile care o susţin dispun de o majoritate confortabilă de 55%, un număr important ar pu­tea vota împotriva ei în timpul vo­tului secret, notează The Guardian.

Fost ministru în guvernul ger­man, Von der Leyen este apreciată de liderii UE pentru modul în care a gestionat reacţia UE la pandemie şi războiul din Ucraina. Dar ce ar însemna un al doilea man­dat al acesteia pentru Europa? Opoziţia faţă de agenda sa verde i-a umbrit primul mandat, iar acum cea mai mare provocare a acesteia este să-şi apere politicile pe climat în faţa ex­tre­mei drepte şi protestelor fermierilor.

Ambiţia cheie a acesteia este de a face Europa mai „competitivă“ în următorii cinci ani. Acest lucru, scrie Politico, înseamnă „o putere militară mai mare, mai multe achiziţii Europe First şi mai multe reglementări pe climat mai prietenoase cu industria“.

Anunţându-şi candidatura, Ursula Von der Leyen a subliniat nevoia „apărării împotriva diviziunilor din interior şi exterior“ în faţa noii rea­lităţi politice şi a posibilei realegeri a lui Trump ca preşedinte al SUA.

Va putea Von der Leyen gestio­na o UE mai fragmentată? se întrea­bă dr. Catherine E. De Vries, de la Bocconi University, într-o opinie publicată de Euronews.

În prezentul divizat, pentru a obţine o cale către confirmare, von der Leyen va trebui să dea dovadă de abilităţi solide de negociere şi să facă compromisiuni, iar aici s-ar putea aduna problemele. Aceasta va trebui să negocieze cu verzii şi grupurile de stânga, dar şi cu extrema dreaptă. Cum va putea să înainteze propuneri legislative care-i va mulţumi pe toţi este complet neclar. Jobul său va fi mult mai politic.

În Europa, poziţiile sale sunt clare: susţinerea Ucrainei împotriva Rusiei, înverzirea economiei UE, pregătirea terenului pentru integrarea unor noi ţări în bloc şi mai recent o iniţiativă de întărire a apărării europene.

„Necunoscute“ ca rezultatul alegerilor din SUA înseamnă că nu ar trebui să ne aşteptăm ca von der Leyen să-şi păstreze neschimbate toate politicile sau abordările, atrag atenţia analiştii.