Prima pagina

Alegatorii au incredere in Isarescu, Stolojan si Iliescu

14.06.2000, 00:00 16



Situatia proasta a tarii si saracia sunt principale explicatii ale rezultatului alegerilor locale, conform unui sondaj realizat de Metro Media Transilvania printre votanti. Aproape 60% din cei intervievati au afirmat ca acestea sunt motivele care au contat in decizia de a vota cu un anumit partid, 12% afirma ca cel mai mult a contat competenta candidatilor iar 8% au ales in functie de increderea in liderii partidului

Aproximativ 54% dintre alegatorii care si-au exprimat optiunile electorale la alegerile locale din data de 4 iunie vor ca, dupa alegerile generale, Romania sa fie condusa de un Guvern format dintr-un singur partid. Cele mai multe persoane care s-au exprimat in favoarea unei guvernari monocolore provin din randul alegatorilor PDSR si PRM. Alegatorii PDSR vor, in proportie de 68%, ca Romania sa fie condusa de un Guvern monocolor, in timp ce 64% dintre alegatorii PRM s-au exprimat in aceeasi directie.

Peste 30% dintre alegatori cred ca exista posibilitatea ca alegerile locale sa fi fost falsificate.

O treime dintre alegatorii chestionati au declarat ca decizia lor de a vota cu un anumit partid a fost luata in timpul campaniei electorale, in timp ce 6% dintre alegatori au luat aceasta decizie in ziua votului.

Premierul Isarescu este personalitatea in care romanii au cea mai multa incredere (48%, in timp ce 44% au putina sau foarte putina incredere in premier) Pe locurile urmatoare se situeaza Theodor Stolojan si Ion Iliescu, in care au incredere 43% din romani. Numai 19% din alegatori au afirmat ca au incredere in presedintele Constantinescu, fata de 77% care au putina si foarte putina incredere.