Prima pagina

Costea trece, Iliescu ramane

01.06.2000, 00:00 16



Ion Iliescu ar putea castiga din primul tur de scrutin alegerile prezidentiale, cu 51% din intentiile de vot, el fiind urmat de Emil Constantinescu - 19%, Teodor Melescanu - 14%, Corneliu Vadim Tudor - 9% si Petre Roman - 3%, potrivit unui sondaj Metro Media Transilvania facut in perioada 4-14 mai, la cererea Fundatiei pentru o Societate Deschisa. Fundatia publica semestrial astfel de barometre, realizate pe aceeasi structura, dar de institutii diferite.

PDSR conduce detasat in optiunile electoratului, cu 47%, fata de 44% in octombrie 1999. Potrivit sondajului, principalul partid de opozitie este urmat de CDR - 15% (CDR nediferentiat - 7,3%, PN?CD - 3,5%, PNL - 3,6%, FER - 0,8%), PRM - 11%, ApR - 10%, UDMR - 6%, PD - 5%, altele - 6%. Numarul nehotaratilor atinge o cota de 34 %, iar 14% nu ar vota.

Persoanele care ar vota cu Ion Iliescu si PDSR au, conform sondajului, un nivel redus de educatie scolara, un consum ridicat de cultura mediatica si manifesta un grad redus de toleranta interetnica. Doua treimi din electoratul care a urmat cel mult scoala generala, 45% din cel cu studii medii si 30% din cel cu studii superioare va vota cu Ion Iliescu. Fostul presedinte ar obtine 64% din voturi in Moldova, 57% in Muntenia si 32% in Transilvania - devansandu-l chiar si aici pe Constantinescu - , in timp ce PDSR este sustinut, in aceste regiuni, de 65%, 51% si, respectiv, 27% dintre votanti.

Sondajul a fost realizat dupa aparitia scandalului "firul rosu" si la o saptamana de la izbucnirea afacerii Costea. Sociologul Vasile Dancu sustine ca ele au avut un, "efect de bumerang'', electoratul lui Ion Iliescu fiind un mare consumator de presa. Pe de alta parte, potrivit sociologului Sebastian Lazaroiu, aceste scandaluri au marit numarul celor care nu mai au incredere in partide si politicieni, precum si al celor indecisi sau care nu vor vota. Lazaroiu spune ca, "numarul votantilor lui Ion Iliescu nu a crescut fata de de noiembrie 1996, cand au avut loc precedentele alegeri''. Daca la alegeri vor participa, conform sondajului, numai 52% din electorat, Iliescu ar obtine circa 4.250 000 de voturi, cifra comparabila cu cele obtinute la precedentele alegeri.

Emil Constantinescu l-a devansat cu 5% pe Teodor Melescanu, care se afla pe locul al doilea in optiunile electoratului, la precedentul sondaj comandat, in octombrie anul trecut, de Fundatia pentru o Societate Deschisa. Insa aceasta datorita diminuarii optiunilor pentru Melescanu. Cei mai multi dintre votantii actualului presedinte sunt varstnici, toleranti, au o optiune neta pro NATO si UE, traiesc mai bine decat in urma cu un an si considera ca fenomenele de coruptie sunt reduse. Constantinescu este preferat de 20% din cei care au absolvit cel mult scoala generala, de 16% din cei cu studii medii si de 27% din electoratul cu studii superioare. In Moldova si in Muntenia Constantinescu ar obtine 12% din voturi, fiind pe locul al treilea, dupa Iliescu si Melescanu, in timp ce in Transilvania este creditat cu 30% din intentiile de vot. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1796 de persoane, avand o marja de eroare de pana la 2,3 %.