Prima pagina

Ion Iliescu va fi din nou audiat in cazul Costea

06.06.2000, 00:00 26



Judecatorii francezi care ancheteaza cazul Costea au cerut ieri autoritatilor romane deschiderea unei noi comisii rogatorii in cadrul careia sa fie audiati presedintele PDSR Ion Iliescu si fostul trezorier de campanie electorala al acestuia, Gheorghe Pascu, in legatura cu finantarea ilegala de catre firmele lui Costea a campaniei electorale a PDSR din 1992 si 1996, a anuntat ieri Parchetul General.

Noua ancheta a fost ceruta de Tribunalul de Mare Instanta din Paris, care ancheteaza dosarul penal pe numele lui Adrian Costea si a asociatilor acestuia, Valentina Costea si Monique Holtman, ca urmare a datelor stranse in cadrul primei comisii rogatorii din luna mai de la Bucuresti. Judecatorii de instructie francezi incearca sa stabileasca daca societatile comerciale din Franta conduse de Costea au facut cheltuieli semnificative in beneficiul lui Ion Iliescu cu ocazia campanilor electorale pentru alegerile prezidentiale din 1992 si 1996.

Procurorii romani au deschis o ancheta separata in cazul introducerii ilegale in tara a zece tiruri cu peste 30 de milioane de afise, calendare si postere cu Ion Iliescu si sigla PDSR, materiale editate de firma Groupe Saintonge Edition (GSE), infiintata de Costea, dar reprezentata de cetateanul francez Monique Holtman. Procurorii l-au arestat in acest caz pe Mihai atefan, fost director adjunct al Directiei de control si supraveghere vamala din cadrul Directieie Generale a Vamilor. atefan este acuzat ca ar fi dat ordin sa se distruga documentele vamale privind introducerea in tara a materialelor electorale.

Ion Iliescu a declarat ca nu este implicat in transportul ilegal de afise pentru ca el nu a semnat nici un contract in acest sens, fiind vorba de o sponsorizare la initiativa lui Costea. Omul de afaceri francez a declarat insa intr-un interviu ca a incheiat personal cu Iliescu un contract de tiparire a materialelor publicitare si ca dispune de facturi din care rezulta acest lucru. Conform legii, partidele nu pot primi sponsorizari din partea firmelor straine, companiile lui Costea prin care s-au incheiat contractele de sponsorizare fiind inregistrate in Franta.