Prima pagina

Lovitura prin ricoseu la Ion Iliescu

19.07.2000, 00:00 8



Analistii politici sunt de parere ca parasirea cursei electorale pentru prezidentiale de catre Emil Constantinescu il va afecta in mod direct pe principalul sau contracandidat, Ion Iliescu, a carei victorie poate fi pusa, acum, sub semnul intrebarii.

Pe de alta parte, PDSR anunta ca presedintele sau nu va face un gest similar.

"Candidatura lui Ion Iliescu ramane batuta in cuie", a subliniat in cursul conferintei de presa de ieri prim-vicepresedintele partidului, Adrian Nastase.

El nu a exclus, insa, posibilitatea contestarii candidaturii fostului presedinte de catre Curtea Constitutionala, dar Nastase spune ca justitia s-a pronuntat deja in aceasta privinta acum patru ani, cand a fost respinsa o contestatie similara.

In opinia lui Dan Pavel, daca participarea lui Iliescu la alegerile din toamna se va dovedi ca incalca legea, iar acesta va fi scos din cursa, "va fi foarte greu pentru PDSR sa-si gaseasca un candidat cu sanse la fel de mari".

Analistul Cristian Parvulescu este de parere ca, "prin retragerea sa, Constantinescu a creat premisele aparitiei unui alt candidat, care sa se confrunte cu Ion Iliescu de pe pozitii de egalitate, si acesta cred ca ar putea fi Mugur Isarescu". El a adaugat ca liderul PDSR "a atins maximul" pana la care poate "creste" in sondaje, dar ca, indiferent de contracandidati, pastreaza prima sansa.

Analistul politic Daniel Barbu spune ca "orice candidat democrat care ar intra in turul al doilea il va infrange pe Iliescu", dand ca exemplu alegerile pentru Primaria Bucurestiului. El apreciaza ca noua situatie l-ar putea avantaja si pe candidatul PD, Petre Roman.

"Nu e cazul ca unii analisti politici sa ne poarte de grija in privinta candidatului la presedintie", spune, insa, prim-vicepresedintele PDSR.