Prima pagina

Putin va vizita Republica Moldova pentru a discuta problema Transnistriei

07.06.2000, 00:00 7



Presedintele rus Vladimir Putin va discuta despre rezolvarea problemei "separatismului slav" din Republica Moldova in cursul unei vizite in regiune la jumatatea acestei luni, a anuntat luni Anatol Golea, purtatorul de cuvant al presedintelui moldovean Petru Lucinschi.

Anuntul vizitei lui Putin coincide cu un avertisment din partea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), potrivit caruia armele din era sovietica stationate inca pe teritoriul republicii separatiste Transnistria reprezinta o amenintare din ce in ce mai mare pentru securitatea zonei, relateaza Reuters.

"In timpul vizitei domnului Putin, problema Transnistriei se va afla pe agenda discutiilor. Rusia este un mediator activ si un garant al unei rezolvari definitive a conflictului. Solutionarea conflictului depinde foarte mult de pozitia Moscovei", a declarat oficialul moldovean, precizand ca Putin va veni in Moldova pe 16-17 iunie, dupa vizitele in Spania si Germania.

Rusia, ale carei trupe actioneaza ca forte de mentinere a pacii in regiune de la incheierea conflictului armat, in 1992, a promis anul trecut ca-si va retrage soldatii si echipamentul pana in 2002. In prezent, in Transnistria se mai afla 2.000 de militari rusi si 40.000 de tone de arme si munitie.