ZF 24

Scarlett Johansson critică public OpenAI în legătură cu noua voce folosită de ChatGPT: Celebra actriţă de la Hollywood s-a declarat şocată de cât de asemănătoare poate fi vocea ei cu cea folosită de chatbotul gigantului tech

Scarlett Johansson critică public OpenAI în legătură...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.05.2024, 14:01 203

Scarlett Johansson l-a atacat pe directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, după ce start-up-ul de inteligenţă artificială şi-a programat chatbot-ul cu o voce „ciudat de asemănătoare" cu cea a actriţei, fără permisiunea acesteia, raportează FT.

„Când am auzit demo-ul lansat, am fost şocată, furioasă şi dezamăgită de faptul că Sam Altman a folosit o voce care suna atât de ciudat de asemănătoare cu a mea", a scris Johansson într-o declaraţie de luni, publicată de NPR.

O dispută cu vedeta de la Hollywood sporeşte îngrijorările lui Altman, în condiţiile în care controlul asupra start-up-ului de 86 de miliarde de dolari se intensifică. OpenAI a stabilit ritmul în rândul start-up-urilor de inteligenţă artificială şi al companiilor Big Tech, precum Google şi Microsoft, în dezvoltarea unor instrumente de ultimă generaţie capabile să genereze răspunsuri la o gamă uriaşă de intrări umane bazate pe conţinut audio, vizual sau format din text.

Deşi a încheiat o serie de acorduri de licenţiere cu platforme de socializare precum Reddit şi cu mai mulţi editori de ştiri, inclusiv Financial Times, OpenAI se confruntă în prezent cu mai multe procese privind drepturile de autor din partea The New York Times şi a altor publicaţii americane, precum şi cu o serie de întrebări privind guvernanţa sa corporativă.

Abordarea companiei privind siguranţa conţinutului AI a intrat, de asemenea, în centrul atenţiei după ce doi cercetători de rang înalt însărcinaţi cu dezvoltarea acestui domeniu au părăsit compania săptămâna trecută.

Johansson a declarat că Altman a încercat să o angajeze pentru a oferi probe vocale instrumentului emblematic al companiei sale, ChatGPT, în luna septembrie a anului trecut. O versiune actualizată a chatbot-ului, lansată săptămâna trecută, poate conversa în timp real şi răspunde la solicitări scrise sau vocale.

Când OpenAI a prezentat modelul actualizat al chatbotului la un eveniment din San Francisco de săptămâna trecută, observatorii au remarcat rapid cât de apropiată era vocea AI de cea a lui Johansson din filmul „Her”.

Potrivit lui Johansson, Altman a rugat-o să ofere probe vocale către ChatGPT pentru „a-i ajuta pe consumatori să se simtă confortabil cu schimbarările destul de abrupte în ceea ce priveşte avântul tehnologiei AI". Potrivit actriţei, Altman a susţinut faptul că vocea ei ar fi putut fi receptată într-un mod mult mai prietenos de către consumatori.