Auto

Cât creşte consumul de combustibil dacă ai pneuri dezumflate

Cât creşte consumul de combustibil dacă ai pneuri dezumflate

Autor: Oraan Mărculescu

21.04.2011, 11:14 148

Cât de important este să ai pneurile umflate la presiuneanominală? Extrem de important, din cauza mai multor aspecte:securitatea rutieră e mai bună, consumul de combustibil e redus,iar uzura pneurilor este în limite normale. Totuşi, majoritateacovârşitoare a şoferilor din Europa nu acordă atenţie acestui"detaliu": presiunea în pneuri.

În 2010, în urma controlului efectuat pe mai mult de 38.000 demaşini din 9 ţări europene , cei de la Bridgestone au realizat unstudiu referitor la consecinţele utilizării maşinii cu pneuridezumflate. Pe lângă creşterea riscului de producere a accidentelorşi uzura prematură a pneurilor, o implicaţie foarte importantă ţinede creşterea consumului de carburant.

Astfel, în 2010 s-a ajuns la concluzia că 71% dintre şoferiieuropeni conduc maşini având pneurile umflate sub limita normalăsau chiar dezumflate. Prin urmare, s-a calculat că, doar anultrecut, au fost consumaţi peste 2 miliarde de litri de carburantdegeaba, iar emisiile de CO2 au fost cu 4,8 milioane de tone maimulte decât dacă pneurile ar fi fost umflate la presiunea nominală.Ceea ce înseamnă aproape 2 g/km emisii CO2 pentru fiecare maşinădin Europa. Citiţi mai multe pe www.promotor.ro.