Bănci și Asigurări

Marius Dorner, Citi Middle East & Africa: Chiar dacă este cu câţiva paşi în spate, evoluţia României este impresionantă. Cred că în ultimii 20 de ani am avut o stabilitate financiară şi bancară de invidiat

ZF Bankers Summit 2024

Marius Dorner, Citi Middle East & Africa: Chiar dacă...

Autor: Ramona Cornea

18.06.2024, 12:43 102

Evoluţia României este impresionantă, chiar dacă ţara noastră este cu câţiva paşi în spate faţă de alte pieţe mai dezvoltate, susţine Marius Dorner, managing director, Citi Middle East & Africa, global network banking head, adăugând că el crede că în ultimii 20 de ani am avut o stabilitate financiară şi bancară de invidiat.

„Chiar dacă dacă este cu câţiva paşi în spate, evoluţia României este chiar impresionantă. În ultimii 20 de ani cred că am avut o stabilitate financiară şi chiar bancară de invidiat faţă de multe alte ţări de la nivel global. Este o piaţă în care capitalul poate să circule liber, fără prea multe restricţii, este o piaţă în care sistemul de reglementare este foarte stabil, iar investitorii ştiu la ce să se aştepte. De asemenea, este o piaţă care a crescut sustenabil. Singurul lucru în minus faţă de anumite pieţe pe care le văd în regiune este dimensiunea pieţei, care este mai redusă faţă de anumite ţări. Cred că ţine de de structura economiei, cum se finanţează companiile din România şi nivelul de avuţie pe care l-a acumulat România până în acest moment”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2024.

Ce mai declarat Marius Dorner în cadrul ZF Bankers Summit 2024:

• Pentru mine, sistemul bancar din România este fundaţia pe care o am eu. Au fost 17 ani pe care i-am petrecut în sistemul bancar din România şi este un sistem bancar care m-a pregătit pentru ce am experimentat după. Sincer să fiu, cred că este o şcoală extraordinară. Din experienţele pe care le am şi din ce am reuşit eu să să văd în jurul meu este, este o şcoală extraordinară.

• România este o piaţă emergentă, iar a lucra într-o piaţă emergentă, a înţelege o piaţă emergentă este un skill foarte important în majoritatea lumii. Dacă te gândeşti, majoritatea lumii este emergentă. În acelaşi timp, România, datorită conexiunii cu Europa, este o piaţă destul de avansată din multe puncte de vedere. Combinaţia asta este chiar unică pentru că îţi oferă posibilitatea să performezi şi să să te adaptezi bine atât în cele mai dificile pieţe emergente, cât şi în cele mai dezvoltate pieţe.

• Eu cred că numărul de bănci din România este exact la nivelul potrivit, cred că piaţa reglementează, e o piaţă liberă şi piaţa reglementează consolidarea sau intrarea de noi jucători în sistemul bancar. Deci cred că în momentul acesta este exact numărul de bănci pe care România trebuie să-l aibă, având în vedere că este o piaţă destul de liberă.

• La nivel global, cred că cele mai importante sunt două trenduri. Unul este cel legat de schimbările geopolitice sau situaţia geopolitică care există în acest moment, care evoluează şi care va afecta multe lucruri, inclusiv piaţa de corporate cu multinaţionalele, care îşi schimbă modelele de business, băncile, riscurile la care sunt expuse ş.a.m.d. E un trend care va afectează România, afectează întregul glob. Al doilea trend este oarecum legat de de partea geopolitică, este tranziţia la o economie mai verde, care care este un spaţiu destul de de complicat şi dificil, care va mişca capital în diverse direcţii şi va pune un accent pe resurse minerale care sunt necesare pentru această tranziţie la o economie verde. Aici se vede interesul crescând.

• Sunt foarte multe companii multinaţionale în România, nu multe dintre ele se finanţează în sistemul bancar. O parte din capitalul existent România probabil că ia drumul altor ţări. Capitalul românesc, care ar avea nevoie de susţinere bancară, este încă în dezvoltare. Cred că este un proces de evoluţie şi România este în un anumit stadiu al acelui proces de evoluţie.

• Mi-e foarte greu să spun de ce am ieşit atât de puţin în afară, cred că depinde. Probabil că sunt oportunităţi de alocare de capital în România, poate că acesta este un motiv. Un alt motiv poate să fie că anumiţi antreprenori au decis să facă un exit mai repede decât alţii în alte ţări. Nu cred că este ceva fundamental strategic ce lipseşte în România pentru a vedea această dezvoltare a companiilor româneşti în regiune sau global. Sunt companii româneşti care s-au dezvoltat în regiune, ceea ce dovedeşte că se poate, deci este mai mult legat de oportunităţile pe care fiecare companie le are şi dacă a reuşit să captureze acele oportunităţi sau nu.

• Planurile mele sunt în continuare internaţionale, mai puţin de a mă întoarce în România în viitorul apropiat sau mai puţin apropiat. Nu ştiu în ce măsură mă voi întoarce sau în ce moment mă voi întoarce în România şi ce voi face în acel moment.

• Multe domenii au nevoie de capital semnificativ. Accesul la capital poate să fie un un obstacol destul de de mare pentru companiile româneşti.