Bănci și Asigurări

Nesiguranţă şi riscuri: marile bănci centrale se chinuie să proceseze realitatea actuală, în care şi inflaţia încă rămâne o necunoscută

Nesiguranţă şi riscuri: marile bănci centrale se...

Autor: Catalina Apostoiu

04.07.2024, 21:33 102

Când cei mai puternici tehno­craţi ai Europei s-au întâlnit în aceas­tă săptămână într-o staţiune muntoa­să retrasă din apropiere de Lisabona pentru a-şi discuta cele mai profunde temeri, te-ai fi aşteptat să se concen­treze pe alegerile din Franţa. În schimb, scrie Politico, atenţia le-a fost concentrată pe ceea ce se întâm­plă dincolo de Atlantic, unde nesigu­ranţa privitoare la direcţia celei mai mari economii a lumii este în creştere.

„Cred că toată lumea din Europa urmăreşte îndeaproape alegerile din SUA“, a declarat un participant. „În­grijorările privind Franţa ar avea legătură cu costul ridicat al finanţării, în timp ce temerile legate de Donald Trump privesc fragmentarea econo­miei mondiale“.

La forumul BCE din acest an, o reuniune anuală ce are loc în Sintra, Portugalia, la care participă bancheri centrali de top de pe patru conti­nen­te, perspectiva unor turbulenţe financiare în Franţa nu a stârnit la fel de multă vâlvă. „Dacă se va întâmpla ceva hao­tic, vom lua măsurile necesare, însă în prezent nu pare să fie motiv de temeri extreme şi majore“, a declarat un membru al consiliului guvernator al BCE, pentru Politico.

În schimb, cei prezenţi au fost extrem de preocupaţi de evenimen­tele de peste Atlantic.

Bancherii centrali europeni au avertizat că riscurile, printre care ten­siunile comerciale şi nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale, se acu­mu­lează pentru economia regiunii, notează Financial Times.

Membrii consiliului guvernator al BCE au declarat pentru FT că este prea devreme să speculeze dacă vor fi forţaţi să intervină dacă Franţa va suferi un „moment Liz Truss“, dar ma­joritatea consideră alegerile fran­ceze drept semnul unei reorientări mai ample către o direcţie mai popu­listă, protecţioniste şi turbulentă care va afecta probabil Europa mai mult decât alte părţi ale lumii.

Pierre Wunsch, guvernator al băncii centrale a Belgiei, a avertizat că SUA şi China iau faţa Europei cu subvenţii şi tarife. În plus, tensiunile comerciale se amplifică, iar o eventuală victorie a lui Donald Trump în SUA ar înrăutăţi şi mai mult lucrurile.

Pentru Bostjan Vasle, guvernator al băncii centrale slovene, posibilitatea ca guvernele să nu-şi reducă deficitele bugetare este un alt risc pentru strategi.

În ceea ce priveşte inflaţia, şeful băncii centrale americane Jerome Powell şi Christine Lagarde, şefa BCE, s-au declarat optimişti în legătură cu ultimele date, dar au reiterat nevoia unei încrederi sporite pentru reduceri de dobânzi, scrie The New York Times.

BCE nu dispune încă de suficiente dovezi că ameninţarea inflaţiei a trecut, a subliniat Lagarde, potrivit Bloomberg.