Burse - Fonduri mutuale

Răzvan Popescu, Romgaz: Prima tranşă de 500 mil. euro din emisiunea de obligaţiuni de 1,5 mld. euro va fi emisă undeva la jumătatea lunii iulie. Avem un program de finanţare pe care l-am pornit deja. Va fi o emisiune internaţională, dar probabil o listare duală, şi la Bursa de Valori Bucureşti

Răzvan Popescu, Romgaz: Prima tranşă de 500 mil. euro...

Autor: Liviu Popescu

29.05.2024, 11:27 4309

Răzvan Popescu, director general al companiei de stat Romgaz (simbol bursier SNG), producător şi furnizor de gaze naturale, spune că programul de finanţare de 1,5 miliarde de euro prin emisiunea de obligaţiuni a început deja, fiind structurat în trei tranşe, din care prima, de 500 mil. euro, cea inaugurală, va fi emisă undeva la jumătatea lunii iulie.

“Programul pe care l-am pornit deja este până la 1,5 miliarde euro. Poate chiar în 3 tranşe. Prima tranşă de 500 milioane euro, cea inaugurală, va fi emisă undeva la jumătatea lunii iulie. Banii vor fi utilizaţi pentru finanţarea OPEX Romgaz şi CAPEX Neptun Deep. Va fi o perioadă investiţională de 3 ani foarte mare şi vrem să avem flexibilitatea să accesăm pieţele de capital. Fitch ne-a oferit acest rating. Au înţeles că Neptun Deep va transforma Romgaz şi peisajul energetic din România. Va fi o emisiune internaţională, dar va fi probabil o listare duală – şi deci şi pe BVB. Ne dorim acest lucru pentru că mărimea este considerabilă, cât şi interesul exprimat asupra bondurilor. Prima emisiune va fi internaţională, urmând să apreciem pe parcurs dacă vom utiliza doar BVB”, a spus Răzvan Popescu la evenimentul de lansarea a unui nou ETF la Bursa de Valori. Acţiunile Romgaz vor face parte din acest ETF.

Romgaz a primit ratingul BBB-, cu perspectivă stabilă, potrivit anunţului Fitch. Pentru investitorii care vor să ia expunere pe datorie în cel mai important proiect energetic off-shore din România, instrumentele de finanţare emise de Romgaz vor reprezenta singura modalitate.

ZF a scris recent că Romgaz va vinde obligaţiuni de 1,5 mld. euro în mai multe etape, compania de stat selectând JP Morgan pentru a conduce consorţiul de bănci care va intermedia programul de emisiuni de obligaţiuni pe piaţa externă.

Analiştii agenţiei de evaluare financiară Fitch consideră că Romgaz are planuri ambiţioase de a dezvolta Neptun Deep. Romgaz a achiziţionat o participaţie de 50% în proiect de la Exxon Mobil pentru 1 miliard de euro în 2022 şi este partener cu OMV Petrom, operatorul Neptun Deep.

Planul de dezvoltare include o infrastructură de 10 sonde şi o platformă offshore, iar producţia ar trebui să înceapă în 2027, ajungând la o producţie brută de platou de aproximativ 8 miliarde de metri cubi (mld. mc) pe an. Romgaz şi OMV Petrom vor investi până la 4 miliarde de euro în acest proiect.

Analiştii spun că Neptun Deep este un proiect transformaţional pentru Romgaz întrucât va permite să crească producţia de gaze naturale cu jumătate până la aproximativ 150 de mii de barili echivalent petrol pe zi (kboe/d), de la 83 kboe/d în 2023, oprind o tendinţă de scădere a producţiei din zăcămintele mature existente. Proiectul va asigura, de asemenea, independenţa energetică a României şi va poziţiona ţara ca cel mai mare producător de gaze naturale din resurse interne din UE. Considerăm că riscul de execuţie este gestionabil, având în vedere experienţa partenerului în dezvoltarea de proiecte de petrol şi gaze.