Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Fidelis, o nouă ediţie de titluri de stat din 18 iunie. Ministrul Boloş: Vom menţine structura deja bine cunoscută

Bursă. Fidelis, o nouă ediţie de titluri de stat din...

Autor: Liviu Popescu

10.06.2024, 13:17 6259

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş spune că din 18 iunie şi până pe 28 iunie investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti pot subscrie titluri de stat Fidelis într-o emisiune pe care statul român o va derula pentru atragerea de finanţare de la persoanele fizice.

„În contextul în care am primit foarte multe cereri din partea investitorilor persoane fizice, pe fondul scadenţelor de luna aceasta, am decis să dăm startul unei tranşe noi de Fidelis. Voi comunica ulterior detaliile emisiunii, dar vă asigur că vom menţine structura deja bine cunoscută, inclusiv tranşa specială pentru donatorii de sânge”, a scris Ministrul pe facebook.

Prin intermediul celor 16 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape 29,5 miliarde lei (6 miliarde euro), potrivit bvb.ro. Cea mai recentă emisiune – din aprilie 2024 – a atras subscrieri cumulate de aproape 3,2 mld. lei, un nou record.

Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile. Donatorii de sânge au cumpărat titluri de stat Fidelis în valoare de peste 266 mil. lei, la o dobândă de 7% pe an.

Aceştia au avut un premium de 100 de puncte de bază faţă de investitorii “tradiţionali”. 

“Aici aş puncta că vor fi eligibili cei care au donat de la 1 ianuarie 2024, deci dacă nu aţi reuşit încă să o faceţi anul acesta, să aveţi în vedere că donarea se face acum doar pe bază de programare. Dacă tot suntem la capitolul tiluri de stat, vă anunţ că de luni începe şi o nouă tranşă de Tezaur, unde avem o premieră: am implementat plata cu POS direct la sediile unităţilor de Trezorerie, pentru alimentarea mai facilă a contului de subscriere cu sumele necesare”.

 

Ce puteţi face cu titlurile de stat?

Puteţi să le păstraţi până la maturitate sau să le vindeţi. Puteţi vinde sau cumpăra alte titluri de stat în orice sesiune de tranzacţionare la BVB, prin intermediul unuia dintre intermediarii autorizaţi (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB, potrivit unei comunicări a Bursei de Valori.

Dacă doriţi să păstraţi titlurile de stat, aveţi două opţiuni:

1. Veţi primi dobânda anual şi la maturitate vi se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare.

2. Puteţi deschide un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj, semnând un contract de prestări servicii de investiţii financiare şi transferând titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacţionare. În acest caz, veţi avea titlurile de stat în contul de investiţii în care veţi primi cuponul anual şi la maturitate vi se va returna principalul.

Cum puteţi vinde sau cumpăra titluri de stat după încheierea ofertei?

Tranzacţiile la BVB au loc între cumpărători şi vânzători prin intermediul platformei de tranzacţionare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj.