Burse - Fonduri mutuale

Daniel Dines, din nou la conducerea UiPath după demisia lui Rob Enslin: Am impresia că am ajuns să avem poate mentalitatea unei companii prea mari şi ne-am izolat. Vreau să readuc principiile modului în care ne conducem şi creştem afacerea

Daniel Dines, din nou la conducerea UiPath după demisia...

Autor: Liviu Popescu

31.05.2024, 15:56 2687

Daniel Dines, 54 de ani, matematicianul din Oneşti care alături de Marius Tîrcă a pus bazele UiPath (PATH), a avut primele explicaţii cu privire la schimbările pe care vrea să le implementeze după ce a preluat conducerea companiei de la Rob Enslin.

Rob Enslin a demisionat surprinzător de la UiPath (funcţie pe care o avea din februarie 2024), anterior el fiind CO-CEO din mai 2022. Enslin a invocat motive personale.

Însă această decizie surpriză cât şi perspectivele de rezultate financiare slabe în trimestrele următoare au făcut ca acţiunile PATH să se prăbuşească pe Wall Street.

Aseară acestea au închis la 12,07 dolari, minus 34%, echivalentul unei capitalizări de 6,8 mld. dolari. Pentru investitori nu a contat faptul că rezultatele pe T1 au fost uşor peste aşteptările analiştilor.

“Am impresia că am ajuns să avem, poate, mentalitatea unei companii prea mari şi ne-am izolat puţin. Aşadar, vreau să readuc principiile modului în care ne conducem afacerea şi creştem afacerea. De atunci de când toate funcţiile noastre colaborau foarte bine. Toată lumea din această companie era dispusă să ajute, comunicam unii cu alţii”, a spus el în teleconferinţa de prezentare a rezultatelor financiare.

Văd mai multă fluiditate. “Acesta este o alta schimbare importantă pe care vreau să o implementez”, spune el.

Un analist - Scott Berg de Needham&Company- a adresat în teleconferinţă întrebarea caracterizată de el însuşi ca fiind “uşor insensibilă dar pe care toată lumea o va pune” cu privire la plecarea “bruscă” a lui Rob Enslin. Şi cum vede Dines mai departe mandatul de CEO.

“Sunt întrebări foarte bune, Scott. Nu m-am simţit ofensat deloc. Uite, Rob a plecat din motive personale. Rob şi cu mine suntem în relaţii bune şi el va continua să fie un consilier al companiei. Am fost parteneri în multe dintre deciziile noastre strategice şi, într-un fel, asta îmi face puţin mai uşor să revin la rolul operaţional de zi cu zi. Şi din nou, am avut timp să reflectez asupra cine sunt, ce sunt, ce vreau de la viaţă şi UiPath este o parte atât de importantă din mine încât, sincer, nu mă pot vedea separat de companie. Aşadar, intenţia mea este să rămân CEO pentru viitorul previzibil. Sunt pe deplin angajat în acest job”, a spus Dines.

Şi dacă te uiţi înapoi, am fost CEO-ul acestei companii de la înfiinţarea sa, timp de aproximativ 17 ani, am condus compania de la zero la peste 2 miliarde de dolari printr-o IPO de succes. Sunt fericit să fiu pe deplin înapoi, adaugă el. Au mai fost întrebări din partea analiştilor cu privire la preluarea mandatului de CEO.

“Sunt destul de fericit să revin în rolul de CEO. Am avut timp, ocupându-mă de produs şi inginerie în ultimul an sau cam aşa ceva, să reflectez asupra a ceea ce fac cel mai bine, cum pot avea cel mai mare impact. Şi cred că acum, aş dori să reunesc mai mult marile echipe funcţionale din UiPath”.

Când vorbesc despre centricitatea pe client, nu mă refer doar la strategia de piaţă. Mă refer la produs, la marketingul de lansare pe piaţă şi chiar la resurse umane şi finanţe, pentru că, de exemplu, nu cred că le comunicăm suficient clienţilor noştri cât de bine funcţionează programul nostru intern de automatizare, care acoperă mai multe divizii din UiPath.

Compania a raportat un venit net pe acţiune de 0,13 dolari în T1/2025, uşor mai mare decât proiecţia analiştilor de 0,12 dolari. Veniturile companiei pentru acest trimestru au depăşit, de asemenea, aşteptările, ajungând la 335,1 mil. dolari faţă de 333,88 mil. dolari anticipat. Pierderea a fost de 28,7 mil. dolari faţă de 32 mil. dolari în T1/2024.

Privind în viitor, UiPath a oferit o orientare pentru veniturile sale din trimestrul al doilea, proiectând între 300 şi 305 milioane de dolari. Această prognoză este inferioară consensului pieţei, care estimase un venit mai mare, de 342,4 mil. dolari, scrie investing.com.

Pentru întregul an fiscal 2025, UiPath anticipează că veniturile se vor situa între 1,405 şi 1,410 mld.dolari, ceea ce este mult sub estimările consensului, de 1,56 mld. dolari. În plus, investitorii au fost loviţi de vestea surprinzătoare a demisiei lui Rob Enslin din funcţia de director general şi membru al consiliului de administraţie începând cu 1 iunie. Daniel Dines, fondator, fost director general şi actual director de inovaţie, va reveni la rolul de director general.​