Burse - Fonduri mutuale

Rezumat al ofertei de listare a Premier Energy: investitorii de retail au 20% din ofertă şi discount de 5% în primele trei zile, posibile realocări între tranşe, evaluare între 6 şi 6,8 ori profitul net în scenariul de bază, promisiune de dividende cuprinsă între 30% şi 70% din profitul net consolidat, acţionar vânzător din Cipru

Rezumat al ofertei de listare a Premier Energy:...

Autor: Liviu Popescu

08.05.2024, 09:23 5065

Ziarul Financiar a parcurs cele 454 de pagini ale documentaţiei de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi energie Premier Energy (care ar urma să aibă simobul PE), într-o operaţiune de piaţă cu un potenţial de 907 mil. lei şi care se derulează din 8 mai şi până pe 15 mai, şi prezintă mai jos câteva aspecte importante de luat în calcul.

Mai multe informaţii aici şi aici.

Prospectul poate fi analizat aici.

Ce trebuie să ştie investitorii:

► Acţionar vânzător este EMMA Holding, care are ca principal investitor şi acţionar pe miliardarul ceh Jiri Smejc. Acesta este CEO-ul PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune, care, printre alte active, deţine şi Pro TV în România.

► Subscriere minimă, 100 acţiuni, adică 2150 lei

► Scenariul de bază: oferta constă în vânzarea a 35,93 milioane de acţiuni din care: 25 mil. acţiuni nou emise prin majorare de capital (banii rămân în firmă), 6,25 mil. acţiuni vândute de EMMA, 4,7 mil. de acţiuni supraalocate vândute de EMMA.

► Pe baza scenariului de mai sus, deţinerea EMMA ar scădea de la 100% la 71,24%.

► Scenariul tranzacţiei suplimentare: 42,2 mil. acţiuni vândute din care: 30 mil. acţiuni nou emise prin majorare de capital (banii rămân în firmă), 7,5 milioane de acţiuni vândute de EMMA, 4,7 mil. acţiuni supraalocate.

► Aici deţinerea EMMA ar scădea la 67,5%.

► Calculele ZF arată că în cazul scenariului de bază evaluarea companiei este cuprinsă între 2,375 mld. lei şi 2,7 mld. lei, respectiv o ofertă între 682 mil. lei şi 772 mil. lei, luând în calcul limitele de preţ de 19 lei şi 21,5 lei. Evaluare între 6 ori şi 6,8 ori profitul net de 394 mil. lei.

► În scenariul tranzacţiilor suplimentare – posibil în cazul în care interesul este ridicat – evaluarea este cuprinsă între 2,5 mld. lei şi 2,8 mld. lei, adică o ofertă între 801 mil. lei şi 907 mil. lei. Evaluare între 6,27 şi 7,09 ori profitul net.

► Investitorii de retail au 20% din ofertă şi pot subscrie doar la preţul fix de 21,5 lei.

► În primele trei zile ei au discount de 5%.

► La recomandarea Coordonatorilor Globali Comuni şi în urma consultării cu aceştia, Societatea şi Acfionarul Vânzător pot decide să realoce Acfiuni Oferite reprezentând maximum 10% din numărul total de Acţiuni Oferite, din cadrul unei Tranşe a Ofertei în cadrul celeilalte Tranşe a Ofertei pe baza nivelurilor de subscriere din fiecare Tranşă a Ofertei. Realocarea din Tranşa Investitorilor de Retail în Tranşa Investitorilor lnstituţionali poate avea loc doar dacă Tranşa Investitorilor de Retail este subscrisă într-o cotă mai mică de 200%.

► Societatea intentionează să distribuie dividende în cuantum de 30% - 70% din profitul său anual net consolidat.

► Data estimată de listare, 27 mai.

► Joint Global Coordinators: UniCredit, Citi, WOOD & Co. Joint Bookrunners: Alpha Bank Romania, BT Capital Partners.

► La riscuri este menţionat următorul: “Anumiţi creditori şi-au rezervat drepturile şi prerogativele de a solicita rambursarea anticipată (inclusiv. în anumite circumstanţe indiferent dacă a avut loc sau nu un caz de neexecutare) şi de a solicita garanţii suplimentare. Societatea s-a angajat, de asemenea, să gajeze în favoarea unui creditor acţiunile pe care le deţine în Joseco Holdings Co. Limited şi în Ligatne Limited ulterior Închiderii cu Succes a Ofertei. În cazul în care astfel de ipoteci sunt puse în executare, Societatea poate pierde controlul asupra respectivelor societăţi, inclusiv subsidiarelor Joseco Holdings Co. Limited şi upra Ligatne Limited; acestea includ entităţile prin intermediul cărora Grupul activează în Moldova precum şi entităţile din domeniul fumizării şi distribuîiei de gaze naturale din România.

► Acţionarul Vânzător nu intenţionează să subscrie în cadrul Ofertei. Având în vedere intenţia de a îi recompensa şi de a îi stimula pe Jose Martin Garza în calitatea sa de director executiv şi Pctr Stohr în calitatea de director financiar al Socictălii precum şi de a le încuraja loialitatea şi angajamentul fată de Societate pentru a alinia astfel interesele lor cu cele ale tuturor acţionarilor, Acţionarul Vânzător şi Societatea au decis să rezerve un anumit număr de Acţiuni Oferite ("Acţiunile Rezervate") pentru a fi alocate către Domnul Garza şi Domnul Stohr în cadrul Tranşei Investitorilor de Retail ("Alocare Preferenţială").

► Alocarea Preferentială este limitată la un maxim de 739.293 Acţiuni Oferite în cadrul Tranşei Investitorilor de Retail pentru Domnul Garza (reprezentând 2,057% din Actiunile Oferite) şi un maxim de 123.216 Acţiuni Oferite in cadrul Tranşei Investitorilor de Retail pentru Domnul Stohr (repreientând 0,343% din Acţiunile Oferite), reprezentând in total 2,40 % din Acţiunile Oferite ("Limita Alocării Preferentiale"). Acţiunile Rezervate vor fi oferite la Preţul Final de Olertă şi în afară de Alocarea Preferenţială.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO