Business Hi-Tech

Moody's retrogradeaza OTE

10.07.2003, 00:00 10



Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat de la "A2" la "Baa1", calificativul acordat grupului elen de telecomunicatii OTE pentru soliditate financiara, ca urmare a unei emisiuni de obligatiuni lansate de divizia OTE Plc si garantata la nivel de grup.



Perspectiva ratingului este stabila, reflectand fluxul de lichiditati relativ solid al OTE, precum si increderea Moody's intr-o viitoare imbunatatire a provizioanelor companiei.



Potrivit unui comunicat al agentiei, interventia este urmarea unui proces de revizuire initiat la sfarsitul lunii mai. La data plasarii sub observatie a ratingurilor, Moody's a explicat ca decizia sa "urmeaza anuntului potrivit caruia, din cauza unei probleme de plata la CosmoRom, a intrat in vigoare o clauza contractuala care afecteaza o emisiune de obligatiuni a OTE, precum si o linie de credit sindicalizat".



In schimb, de aceasta data agentia de evaluare financiara precizeaza ca aceasta situatie a fost solutionata intre timp, iar interventia de joi nu mai cuprinde si acest factor, reflectand doar riscurile legate de investitiile grupului elen in Europa de Sud-Est.



"Dupa parerea noastra, desi aceste investitii confera OTE o pozitie solida in contextul oportunitatilor de crestere a traficului din sectorul de telecomunicatii pe pietele emergente din regiune, pe de alta parte ele expun compania la riscuri semnificativ mai ridicate", se mai arata in comunicatul Moody's.



Moody's mentioneaza ca recunoaste totusi pozitia solida a OTE pe piata greaca a telefoniei fixe, precum si procesul benefic de ajustare a tarifelor. Agentia estimeaza ca grupul detine o cota de peste 90% din piata telefoniei fixe locale si la distanta din Grecia.



Calificativul acordat OTE pentru datoriile pe termen lung si cel pentru datoriile negarantate au fost retrogradate, saptamana trecuta, si de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, de la "A" la "A minus".