Business Hi-Tech

OTE isi intareste pozitiei in Grecia si Bulgaria

29.09.2003, 00:00 15


Daca viitorul diviziei de telefonie mobila din Romania - Cosmorom- ramane inca in ceata, grupul elen de telecomunicatii OTE adopta o politica agresiva de intarire a pozitiei in Grecia si Bulgaria.


Grupul elen OTE intentioneaza sa inainteze o oferta pentru pachetul de noua procente din capitalul diviziei de telefonie mobila Cosmote detinut de partenerul norvegian Telenor si analizeaza posibilitatea de a-si majora si mai mult capitalul, de la participatia actuala de 58,95. Recent, operatorul norvegian a anuntat ca intentioneaza sa renunte la participatiile sale minore si periferice. In luna mai, compania si-a injumatatit pachetul de actiuni Cosmote, printr-un plasament la bursa destinat investitorilor institutionali.


Lefteris Antonakopoulos, directorul executiv al OTE afirma


ca grupul elen va analiza posibilitatea de a-si majora si mai mult participatia. Totodata, Antonakopoulos a dezmintit speculatiile potrivit carora OTE ar putea decide sa absoarba divizia de telefonie mobila.Antonakopoulos a anuntat, totodata, ca grupul elen va anunta cateva schimbari manageriale, in cursul saptamanii viitoare.


Cosmote, cel mai mare operator elen de telefonie mobila a raportat, la sfarsitul lunii august, o crestere de 15,3% a profitului net semestrial care a depasit estimarile analistilor. Cosmote are o valoare de piata de 3,52 miliarde de euro.



Subsidiara bulgara a OTE vrea o cota de 50%


Operatorul bulgar de telefonie mobila GloBul GSM, controlat in totalitate de grupul elen OTE, isi va extinde reteaua prin investitii de aproape 100 de milioane de dolari, pana la mijlocul anului 2004, vizand o cota pe piata locala de aproximativ 50%, pana in 2005.


Compania GloBul a castigat o licenta de operare a celei de-a doua retele GSM din Bulgaria la sfarsitul lui 2000, in urma unei investitii de 135 milioane de dolari.


Conducerea companiei estimeaza ca operatorul isi va majora la aproape 30% controlul pe plan local. "Daca vom aplica o strategie dura, cota GloBul se va extinde la 50%, in doi ani ", a apreciat Nikolaos Tsalos, directorul executiv al companiei. GloBul a raportat o pierdere de 10,3 mil. euro in prima jumatate a anului, comparativ cu deficitul de 13,8 mil. euro consemnat in perioada similara din 2002, acest rezultat fiind pus pe seama investitiilor realizate.


In primele sase luni ale anului curent, veniturile sale operationale s-au dublat, de la 18 milioane de euro la 39,5 milioane de euro.