Business Hi-Tech

OTE isi rascumpara o parte din actiuni

06.03.2003, 00:00 17

Grupul elen de telecomunicatii OTE, actionar majoritar la RomTelecom, a decis sa aplice programul de rascumparare a unei parti din actiunile sale aflate pe piata, in conditiile in care cotatiile titlurilor listate la bursa din Atena au inregistrat o scadere semnificativa in ultimele zile.
Conform autorizatiei acordate de actionarii OTE la data de 17 octombrie 2002, compania de telecomunicatii poate sa cumpere aproximativ 7,4% din toate actiunile sale aflate in circulatie, la un pret pe actiune cuprins intre 1 euro si 30 euro.
Lefteris Antonakopoulos, presedintele si directorul executiv al OTE, a subliniat ca pretul actiunilor OTE a atins niveluri extrem de scazute in ciuda rezultatelor solide consemnate de grup in 2002. "In aceste conditii, am decis sa profitam de autorizarea de rascumparare a actiunilor acordata de actionari", a adaugat el.
Actiunile grupului OTE au scazut cu 5,43%, marti, continuand declinul inceput saptamana trecuta si stabilind un nou minim record, pe fondul intensificarii temerilor cu privire la proiectele de extindere pe piata de telefonie mobila din Romania.
In prima parte a sedintei bursiere, titlurile companiei elene erau tranzactionate cu 9,40 euro pe unitate. Declinul a determinat si o scadere de 2,36% a indicelui de referinta al bursei de la Atena.
Compania OTE, care a detinut monopol pe piata elena de telecomunicatii, a fost listata la bursa in aprilie 1996. Actiunile s-au depreciat, ulterior, pana la un minim istoric de 9,52 de euro, in luna august a aceluiasi an.
Titlurile OTE au intrat pe o traiectorie descendenta la sfarsitul saptamanii trecute, cand compania a anuntat o scadere de 9,4% a profitului net din 2002, in urma reducerii peste asteptari a valorii contabile a investitiilor din Armenia si Iugoslavia, potrivit Reuters.
Ritmul deprecierii s-a accentuat, dupa ce conducerea companiei a anuntat ca analizeaza posibilitatea achizitionarii unei serii de active din sectorul de telefonie mobila din Romania, cu o valoare de peste 500 de milioane de euro. Tranzactia urmareste sa consolideze pozitia OTE pe una dintre cele mai importante piete ale sale.
In afara de bursa din Atena, compania este listata si la New York Stock Exchange. Mediafax