Business Hi-Tech

OTE s-a razgandit: nu mai face publice detaliile privind tranzactia RomTelecom

28.11.2002, 00:00 17

Grupul elen de telecomunicatii OTE a revenit asupra deciziei de a face publice o serie de informatii legate de acordul de majorare a capitalului operatorului de telefonie fixa RomTelecom, se arata intr-un comunicat al OTE transmis agentiei MEDIAFAX.
"Pe 21 noiembrie, OTE a anuntat ca va face publice, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pentru trimestrul al treilea, unele detalii referitoare la tranzactiile presupuse de aceasta operatiune, precum si o serie de informatii cu privire la intentia OTE de a imbunatati performantele RomTelecom. Cu toate acestea, tinand cont de evolutia recenta a cadrului de reglementari, OTE a informat autoritatile romane ca este necesar sa fie rezolvate anumite chestiuni inainte de finalizarea si punerea in aplicare a tranzactiilor, precum  si inainte de realizare oricarui transfer de fonduri. In aceste conditii, OTE nu poate anunta detaliile tranzactiilor si ale planului de afaceri pana cand nu se va ajunge la o solutie satisfacatoare", se precizeaza in comunicatul grupului elen.
La inceputul lunii noiembrie, o delegatie OTE condusa de presedintele si directorul executiv Lefteris Antonakopoulos a incheiat, la Bucuresti, impreuna cu reprezentantii Ministerului roman al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei un memorandum de intelegere privind majorarea participarii OTE la capitalul RomTelecom.
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a anuntat ca proiectul de lege privind continuarea procesului de privatizare a operatorului national de telecomunicatii RomTelecom a fost aprobat de Executiv, urmand sa fie transmis Parlamentului in vederea dezbaterii si adoptarii in procedura de urgenta. "Proiectul de lege cuprinde toate elementele principale referitoare la aceasta tranzactie, precum si cadrul legislativ necesar. Urmeaza ca Parlamentul sa dezbata acest proiect de act normativ si va adopta decizia care se cuvine", a afirmat Nica, care a adaugat ca rezultatul va putea fi cunoscut spre sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie.
Guvernul a aprobat continuarea procesului de privatizare a RomTelecom prin subscrierea de catre grupul elen de telecomunicatii OTE a unui pachet de actiuni in valoare de 242,62 milioane dolari. Tranzactia se va realiza printr-un aport in numerar in valoare de 145 milioane dolari, diferenta urmand sa fie acoperita prin transformarea in actiuni a creantelor detinute de OTE asupra RomTelecom, in suma de 55 milioane euro, respectiv de 42,6 milioane dolari.
Totodata, OTE va achizitiona un pachet de actiuni de 30,99 milioane dolari, ceea ce va ridica valoarea tranzactiei la aproximativ 273 milioane dolari, suma care trebuie achitata pana la sfarsitul acestei luni. In urma acestei operatiuni, care a fost calculata la un pret de 31,17 dolari pe actiune, OTE Telecom va detine 54% din capitalul operatorului national roman de telefonie fixa.
Acordul dintre cele doua parti prevede si obligatia grupului elen de a vira in contul RomTelecom, intr-o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, a unei sume de 250 milioane dolari, obtinuta dintr-un credit bancar cu garantia OTE.
OTE a preluat, in 1998, un pachet de 35% din actiunile RomTelecom si a primit drept de uzufruct pentru un pachet suplimentar de 16%, valoarea totala a tranzactiei incheiate atunci cu statul roman fiind de 675 de milioane de dolari.